Știi ce mănânci? Vezi ce au descoperit inspectorii ANSVSA la controalele în magazine și târguri

Facebook
Twitter

În perioada 10.01.2014 – 13.02.2014, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a Municipiului Bucureşti au continuat activităţile de control în unităţile din industria agroalimentară.

S-au efectuat 8.066 de controale în unităţi care-şi desfăşoară activitatea în domenii de activitate precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, a altor produse alimentare precum şi unităţi de depozitare pentru produse alimentare, seminţe, legume şi fructe.

Neregulile constatate au fost sancţionate prin aplicarea unui număr de 75 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 80.800 de lei şi prin aplicarea a 97 de avertismente.

Pentru neconformităţile constatate au fost aplicate amenzi în următoarele judeţe, astfel:

  • Argeş, 1.200 lei – spaţiul de lucru şi vestiarul nu sunt igienizate corespunzător, personalul nu poartă echipament complet;
  •  Bacău, 1.200 lei – comercializarea către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii necorespunzătoare fără respectarea condiţiilor de igienă;
  • Bihor, 1.200 lei – comercializare în spaţii neaprobate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
  • Bistriţa – Năsăud, 600 lei – lipsă echipament protecţie, stare de sănătate a personalului angajat neatestată;
  • Botoşani, 600 lei – comercializare în spaţii necorespunzătoare;
  • Bucureşti, 9.200 lei – manipularea neigienică a produselor alimentare, document înregistare anulat, lipsă elemente identificare produse;
  • Buzău, 2.000 lei – în spaţiile de lucru există zone de infiltraţie şi zone de condens;
  • Caraş – Severin, 2.400 lei – igienă necorespunzătoare în spaţiul de păstrare produse alimentare şi lipsa programului de igienizare;
  • Călăraşi, 1.800 lei – depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Cluj, 5.300 lei – manipulare necorespunzătoare, unitate neînregistrată, neîntreţinere spaţii şi echipamente, lipsă monitorizări HACCP;
  • Constanţa, 1.200 lei – neîntreţinerea în condiţii de igienă a spaţiilor de depozitare, prelucrare, instalaţii şi utilaje;
  • Dâmboviţa, 11.600 lei – depozitare necorespunzătoare, comercializare băuturi în spaţiu neaprobat, unitate neînregistrată, materii prime neetichetate adecvat;
  • Dolj, 4.000 lei – lipsă document înregistrare;
  • Galaţi, 2.000 lei – neigienizare tavan, rastele ruginite, vopsea exfoliată;
  • Gorj, 7.600 lei – comercializarea directă a produselor alimentare către consumatorul final într-un spaţiu neaprobat sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
  • Hunedoara, 2.000 lei – depozitare necorespunzătoare, neîntreţinere spaţii, unitate neînregitrată;
  • Ialomiţa, 2.000 lei – nu se respectă normele de igienă la manipularea pâinii neambalate la comercializare;
  • Ilfov, 7.500 lei – neînregistrare unitate, lipsa înregistrărilor aferente procedurilor HACCP;
  • Satu – Mare, 1.800 lei – etichetare necorespunzătoare;
  • Sibiu, 4.000 lei – igienă necorespunzătoare, lipsa depozitării pe criterii de compatibilitate;
  • Timiş, 4.200 lei – nerespectare proceduri de dezinsecţie şi deratizare, manipulare necorespunzătoare a alimentelor, etichete deteriorate;
  • Tulcea, 6.800 lei – etichetare necorespunzătoare, depozitare necorespunzătoare, termenul de valabilitate expirat;
  • Vaslui, 600 lei – neîntreţinerea spaţiilor de prelucrare produse alimentare.

De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe, conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control pe anul 2012, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise, precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE