Schimbările climatice vor afecta sever producția agricolă în următoarele decade, dacă nu se iau măsuri rapid.
Încălzirea globală va reduce producția cu 2% la fiecare 10 ani, arată cercetătorii. Declinul este mai mare decât se anticipase inițial, iar cifrele ar putea să arate mult mai rău dacă nu se reduc emisiile de dioxid de carbon. Un studiu realizat de cercetători din Australia, Statele Unite și Marea Britanie arată că efectele schimbărilor climatice vor fi mai severe în a doua jumătate a acestui secol, când zonele tropicale vor avea de suportat creșteri semnificative ale temperaturilor.
Cercetarea a fost realizată prin analizarea unui număr de peste 1.700 de simulări efectuate în mai multe regiuni și pe multe tipuri de culturi, inclusiv porumb, grâu, orez. Rezultatul a fost îngrijorător. O creștere a temperaturii cu 2 grade Celsius, cu cât se estimează că va avansa temperatura medie până în 2015, va genera o scădere a producției cu 2%.
Pentru anumite tipuri de culturi, cum sunt cele de grâu și porumb din zonele tropicale, rezultatele studiului indică o scădere a producției de până la 40%, în situația în care temperatura globală va crește cu 5 grade Celsius față de perioada de dinaintea erei industriale.
În aceste condiții, pare tot mai dificil pentru fermieri să asigure necesarul de hrană, în condițiile în care până în 2050 populația mondială va ajunge la 9 miliarde de locuitori. Astfel, productivitatea va trebui să crească cu 14% pentru a asigura necesarul de hrană, țintă greu de atins în contextul schimbărilor climatice, avertizează cercetătorii.