Starea de calamitate, un pericol pentru agricultura romaneasca. Ce presupune aceasta masura?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Asociatia Romana a Comerciantilor de Produse Agricole (ARCPA) considera ca declararea starii de calamitate de catre Guvern va pune in pericol productia din urmatorii ani agricoli, astfel ca solicita retragerea imediata a acestei propuneri.

„Suntem cu totii constienti ca traversam un an agricol dificil, insa declararea starii de calamitate prin OUG ar avea ca si consecinta directa nerespectarea angajamentelor contractuale existente intre comercianti si fermieri; prin urmare, increderea dintre principalii parteneri ai lantului cerealelor ar fi iremediabil afectata. In aceasta situatie, pre-finantarea fermierilor de catre comercianti ar deveni imposibila. Viitorii ani agricoli ai Romaniei sunt in pericol”, a declarat Vasile Varvaroi, presedintele ARCPA.

Pe data de 15 septembrie, MADR a publicat pe site un proiect de OUG privind declararea starii de calamitate, in conditiile secetei pedologice din acest an. Aceasta se declara la nivelul fiecarui judet, in cazul in care suprafata calamitata depaseste 50% din suprafata intregului judet.

„Starea de calamitate reprezinta raspunsul la o situatie de urgenta de amploare si intensitate deosebite, determinata de tipul de risc de seceta pedologica, constand intr-un ansamblu de masuri cu caracter temporar, proportionale cu nivelul de gravitate manifestat al acesteia si necesar pentru inlaturarea eventualelor raspunderi contractuale si sanctiuni pe care le pot avea fermierii in relatiile comerciale”, se arata in proiect.

Potrivit documentului, starea de calamitate se declara la nivel local, al municipiului Bucuresti sau judetean, atunci cand din analiza Rapoartelor sinteza cu pagubele la culturile agricole, asociate fenomenului meteorologic de seceta pedologica, intocmite de catre Grupurile de suport tehnic pe baza proceselor-verbale de constatare si evaluare a pagubelor la culturi, reiese ca suprafata calamitata depaseste 50% din suprafata agricola a localitatii/judetului.

Starea de calamitate se declara pe an agricol sau campanie agricola, dupa caz si dupa producerea efectelor fenomenului de seceta pedologica. Declararea starii de calamitate este asimilata fortei majore.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE