Sprijin exceptional pentru viticultori. Care este motivul deciziei?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pentru ca si sectorul viniviticol a fost serios afectat anul trecut, atat de pandemia de COVID-19 cat si de seceta pedologica, a fost decisa acordarea unui sprijin exceptional operatorilor din aceasta industrie, cu rolul de a compensa pierderile inregistrate, atat din cauza scaderilor de productie cat si de inchidere a restaurantelor si barurilor, ceea ce a afectat cererea, arata reprezentantii Comisiei Europene intr-un document.  

Sectorul vinicol este unul dintre sectoarele agroalimentare care au avut cel mai mult de suferit din cauza schimbarii rapide a cererii si din cauza inchiderii restaurantelor si barurilor din UE, fara ca pierderile sa fie compensate de consumul la domiciliu.

Printre aceste noi masuri se numara autorizatia temporara ca operatorii sa-si organizeze propriile masuri de piata, majorarea contributiei Uniunii Europene la programele nationale de sprijinire a sectorului vinicol si introducerea unor plati in avans pentru distilarea si depozitarea de criza.

Masurile exceptionale includ:

Derogare temporara de la normele Uniunii Europene in materie de concurenta: Articolul 222 din Regulamentul privind organizarea comuna a pietelor (OCP) permite Comisiei sa adopte derogari temporare de la anumite norme ale UE in materie de concurenta in situatii de dezechilibre grave ale pietelor. Comisia a adoptat acum o astfel de derogare pentru sectorul vinicol, permitandu-le operatorilor sa se auto-organizeze si sa puna in aplicare masuri de piata fiecare la nivelul sau pentru a-si stabiliza sectoarele, cu respectarea functionarii pietei interne, pentru o perioada maxima de 6 luni. De exemplu, operatorii vor putea sa planifice actiuni de promovare comune, sa organizeze depozitarea de catre operatori privati si sa-si planifice in comun productia.

Majorarea contributiei Uniunii Europene: contributia Uniunii Europene la toate masurile din cadrul programelor nationale de sprijin va fi majorata cu 10 %, ajungand la 70 %. O masura exceptionala precedenta a majorat deja aceasta contributie de la 50 % la 60 %. Majorarile vor oferi sprijin financiar beneficiarilor.

Plati in avans pentru distilarea si depozitarea de criza: Comisia va permite statelor membre sa le ofere plati in avans operatorilor pentru operatiunile de distilare si depozitare de criza aflate in desfasurare. Aceste avansuri pot acoperi costurile in proportie de pana la 100 % si vor permite statelor membre sa isi utilizeze in intregime fondurile alocate programelor nationale de sprijin pentru acest an.

In plus, Comisia a lansat recent doua cereri de propuneri de programe de promovare care vizeaza sprijinirea sectoarelor care au avut cel mai mult de suferit din cauza crizei, inclusiv a sectorului vinicol.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE