Sprijin de 500 de milioane de euro de la Comisia Europeana: cum se aloca banii pentru fermieri

Facebook
Twitter

In vara acestui an, Comisia Europeana anunta alocarea unui buget de 500 de milioane de euro pentru a sprijini agricultorii europeni din mai multe sectoare aflate in dificultate. Aproximativ 350 de milioane de euro au fost alocate direct statelor membre, iar circa 150 de milioane de euro au fost alocate pentru sprijinirea crescatorilor de vaci.

Recent, Comisia Europeana a venit cu noi detalii privind modul cheltuite aceste fonduri.

„Sunt foarte multumit de schema de ajutor pentru reducerea productiei de lapte, deoarece aceasta ofera un raspuns cu adevarat europeana la o problema a pietei UE. Sunt increzator ca aceasta masura va contribui in mod semnificativ la redresarea pietei, reflectandu-se in preturi imbunatatite pentru producatorii europeni de produse lactate”, a declarat Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultura, conform comunicatului CE.

Fondurile alocate statelor membre, in valoare totala de 350 de milioane de euro, vor putea sa fie cheltuite de fiecare tara in parte, conform nevoilor acestora. Statele membre vor decide care vor fi conditiile de eligibilitate pentru aceste ajutoare. Potrivit informatiilor din iulie, Romaniei ii revine suma de 10,8 milioane de euro.

In ceea ce priveste ajutorul de 150 de milioane de euro dedicat crescatorilor de vaci care isi reduc voluntar productia de lapte, Comisia Europeana precizeaza ca acest sprijin va putea fi accesat in mod individual de catre un fermier, acesta avand perspectiva unei plati pentru reducerea productiei in perioada octombrie – decembrie, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.

Comisia Europeana a stabilit si o serie de detalii tehnice cu privire la acest sprijin, cum ar fi revendicarea minima (1.500 kg), revendicarea maxima (50% din productia de lapte in perioada de referinta), penalitati pentru incapacitatea de a reduce perioada pentru suma totala oferita, precum si diferite termene si reguli administrative.

Oficialii europeni urmeaza sa accepte toate ofertele trimise de statele membre pana la termenul limita sau pana cand revendicarile depasesc volumul maxim de 1,07 milioane de tone. In cazul in care plafonul va fi depasit, se va putea aplica un coeficient de reducere.

Dupa ce se ajunge la termenul limita al schemei, crescatorii vor avea posibilitatea ca in termen de 45 de zile sa prezinte dovada ca au redus productiile. Ulterior, sprijinul va fi platit imediat, mai precizeaza Comisia Europeana in comunicat.

Pe langa cele doua componente de sprijin prezentate mai sus, Comisia Europeana doreste sa mai sustina fermierii europeni si prin sprijine cuplate facultative, extinderea cu pana la 6 luni a articolului 222 privind planificarea productiei de lapte, precum si prin avansuri mai mari ale platilor directe.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE