Spaniolii au produs anul trecut 50 milioane de hectolitri de vin, înregistrând  o creștere cu 41% față de anul anterior. Cu această producţie de vin  Spania a depăşit primii mari producători de vin – Italia şi Franţa, care au produs 47, respectiv 42 milioane de hectolitri.

În urmă cu 25 de ani, podgoriile Spaniei produceau, în medie, 17 hectolitri de vin la hectar, însă în ultimii ani producția a ajuns la aproape 50 de hl/ha.

Comparativ, în România producţia de vin la hectar este de aproape cinci ori mai mică.

Paradoxal este faptul că după Norvegia, Spania este țara cu cel mai mic consum de vin pe cap de locuitor din Europa. Ceea ce înseamnă că cea mai mare cantitate din vinul produs în podgoriile spaniole anul trecut va merge direct la export.

România este al șaselea producător de vinuri din Uniunea Europeană, dupa Spania, Italia, Franța, Portugalia și Germania.

Share on Facebook
Print Friendly