Pentru români și nu numai, pronunțarea numelui soiului de struguri pentru vin Gewurztraminer poate fi o adevărată provocare. Însă, finețea și savoarea distinctivă a acestui vin, care împletește arome exotice cu note picante și influențe de ghimbir și scorțișoară, fac din vinurile Gewurztraminer o prezență deosebită în colecția oricărui iubitor de licori bahice.
Strugurii din soiul Gewurztraminer sunt unici, ca și vinul. Denumirea provine de la termenul german „condimentat”. Boabele sunt mici, iar culoarea lor variază în multe nuanțe de roz, în funcție de cât de copți sunt strugurii. Ciorchinii cresc aproape de butuc, ceea ce îi face dificil de cules. Viticultorii din Alsacia sunt renumiți pentru că au obținut o varietate cu caracteristici mai condimentate ale soiului Gewurztraminer.
În afara de Alsacia, soiul Gewurztraminer mai este cultivat pe coastele americane ale Oceanului Atlantic, în California și New York. Bineînțeles, nu în metropola capitală a lumii financiare, ci în statul omonim. Strugurilor din soiul Gewurztraminer le place cel mai mult să se dezvolte în zone cu zile călduroase și nopți mai răcoroase. Soarele de după-amiază contribuie la definirea aromelor fructate ale strugurilor din soiul Gewurztraminer, în vreme ce răcoarea serilor de vară favorizează stabilizarea savorii acestora.
Producerea vinurilor din strugurii Gewurztraminer nu este totuși o sarcină ușoară, avertizează viticultorii cu ștate vechi în acest domeniu. Momentul optim pentru recoltarea strugurilor este dimineața, pe răcoare. Pe întreg parcursul, de la recoltare și până la servirea vinului, strugurii Gewurztraminer trebuie păstrați în spații răcoroase. Aceste aspect este foarte important deoarece căldura influențează negativ caracteristicile strugurilor din soiul Gewurztraminer. Pe de o parte, căldura face ca boabele din soiul Gewurztraminer să își piardă aromele fructate. Pe de altă parte, ea potențiază calitățile amărui ale acestora. În plus, ciorchinele este o sursă nedorită de amărăciune. De aceea, e bine ca boabele să fie desprinse cu grijă de pe ciorchine.
Totodată, boabele nu trebuie strivite excesiv. Ca să evitați acest lucru, gustați din când în când mustul. De îndată ce simțiți un gust amar, opriți strivitul. Dacă doriți să nu pierdeți sucul amărui, puteți să îl depozitați într-un alt recipient, pentru a nu altera gustul vinului Gewurztraminer.