Strugurii din soiul Alicante se remarcă prin culoarea neagră a boabelor sferice, uniforme, şi a sucului roşu.
În 1866, viticultorul Henri Bouschet a hibridat soiul Grenache cu Petit Bouschet, un hibrid realizat de tatăl său, obţinând soiul Alicante Bouschet, cu o productivitate şi o rezistenţă mai mare, fapt care, alături de culoarea frumoasă, l-au făcut foarte popular printre cultivatori. Acest soi a contribuit la refacerea podgoriilor europene după epidemia cu filoxera.
În timpul prohibiţiei, în Statele Unite, Alicante Bouschet era cultivat mai ales în California, iar strugurii erau comercializaţi pe coastele de est ca struguri de masă. Robusteţea soiului a făcut posibil transportul recoltei pe distanţe mari. Ajunşi la destinaţie, strugurii intrau în procesul de vinificaţie, iar licoarea obţinută era vândută pe sub mână.
Astăzi, viticultorii din Almansa, Spania, şi cei din Alenjo, Portugalia, trudesc pentru a obţine noi varietăţi, dar şi de a schimba percepţia consumatorilor, care privesc vinurile obţinute din strugurii din soiul Alicante Bouschet drept vinuri fără note distinctive. Cultivat corect, din soiul Alicante Bouschet se pot obţine vinuri foarte bune, cu arome fructate, proaspete, echilibrate.
În cupaje, vinurile din soiul Alicante Bouschet contribuie la crearea unei texturi catifelate şi la obţinerea unei culori frumoase. Totuşi, există şi câteva minusuri. Soiul Alicante Bouschet oferă recolte bogate, care se coc devreme. Însă, tocami pentru că poate fi recoltate devreme, vinul nu are un conţinut ridicat de alcool.
Alicante Ganzin este un hibrid obţinut din încrucişarea dintre soiul Alicante Bouschet şi Aramon, cu boabe intens colorate, considerat predecesorul varietăţilor Teinturier. În cupaje, chiar şi cantitate mică de Alicante Ganzi va reuşi să colorize licoarea bahică în nuanţa specifică. Soiul Alicante Ganzi se cultivă mai ales în Franţa, zone cu climă foarte caldă.