Soiuri de struguri pentru vin. Soiul Albarino

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Strugurii din soiul Albarino se remarcă prin culoarea verzuie a boabelor. Acest tip de struguri se cultivă mai ales în Galicia, în nordul coastelor Spaniei, şi în regiunea Vinho Verde din Portugalia, unde mai sunt cunoscuţi şi ca Alvarinho.

Vinurile obţinute din soiul Albarino au un nivel ridicat de aciditate, sunt vinuri albe uşoare, uşor spumoase. Dacă sunt puse la maturat, vinurile din strugurii Albarino capătă arome de stejar şi capătă plenitudine şi bogăţie. Aceste vinuri se servesc de regulă cu fructe de mare.

Specialiştii recomandă ca vinurile obţinute din strugurii din soiul Albarino să fie consumate la trei ani după producerea, pentru a beneficia la maximum de împletirea aromelor de piersică, citrice, caise şi iasomie cu notele finale seci, fructate şi minerale.

În podgoriile din zona Rias Baixas din Spania, strugurii din soiul Albarino reprezintă circa 90% din soiurile cultivate. De fapt, în Spania sunt cele mai întinse zone cultivate cu struguri din soiul Albarino – 83% din producţia mondială, în vreme ce Portugalia deţine o pondere de 13% din producţia mondială. Soiul Albarino se mai cultivă şi în Australia şi California.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE