Soiuri de struguri pentru vin. Soiul Aglianico

Facebook
Twitter

Aglianico este un soi de struguri de vin specific sudului Italiei, de culoare neagră.  Adus de greci în Italia în secolul al VI-lea înainte de Hristos, acest soi de struguri a fost cunoscut în lumea antică mai ales ca fiind una dintre componentele celebrului vin Falernum, vinul  venerat de regi şi de poeţi. Astăzi, vinurile Aglianico revin în forţă, după ce soiul a fost aproape eradicat de Phylloxera, în secolul al XIX-lea.

Din acest soi de struguri se obţine un vin plin, roşu, cu arome de fructe de pădure şi tanină, care îşi sporeşte calităţile pe măsură ce praful se aşterne pente butoaiele şi sticlele din pivniţă. Chiar şi atunci când este cultivat în areale cu climă foarte caldă, Aglianico este capabil să se adapteze şi să ajungă la nivele înalte de aciditate.

Viticultorii din sudul Italiei amestecă strugurii Aglianico cu alte soiuri. În Campanie se amestecă în special cu Cabernet Sauvignon şi Merlot, pentru a obţine Taurasi (DOC). În Basilica, se obţine un vin DOC cu caracteristici particulare graţie cultivării acestui soi pe rocile vulcanice ale Monte Vulture.

La tinereţe, vinurile obţinute din Aglianico tind să aibă o aromă puternică de tanină şi par foarte concentrate, mai ales dacă condiţiile meteorologice i-au forţat pe viticultori să recolteze înainte ca strugurii să ajungă la maturitate deplină.  Câţiva ani petrecuţi în cramă au avantajul de a îmbunătăţi calitatea vinului, estompează aroma de tanină şi ajută vinul să capete arome fructate. Vinurile obţinute din struguri din soiul Aglianico sunt de culoare grena, cu tonuri de teracotă, care se obţin după maturarea în sticlă. Pentru rezultate optime se recomandă ca procesul de învechire să dureze cel puţin o decadă. Dacă strugurii au fostculeşi în perioada optimă, atunci vinul va avea arome de ciocolată neagră şi prune, fructe negre de pădure, fum şi chiar fier.

Pentru o recoltă bună, butaşii de viţă de vie din soiul Aglianico trebuie plantaţi în zone cu climă caldă şi uscată, deoarece ajung greu la maturitate deplină, pentru a putea fi culeşi.  De aceea, arealele în care acest soi este cultivat sunt cel mai bine reprezentate de podgoriile din Italia, unde se regăsesc 99% din plantaţiile de viţă de vie cu struguri Aglianico. Alte regiuni în care se cultivă acest soi sunt Riverland, din sudul Australiei, şi Nemea din estul Greciei.

Acest soi mai este cunoscut şi sub denumirile Agliatica, Ellenico, Ellanico, Gnanico sau Uva Nera.

Italienii udă cu vinuri din soiul Aglianico mâncăruri pe bază de carne de vită sau iepure, cu sos, americanii îl asociază cu pui cu sos picant sau miel cu sos de paprika, australienii sting cu el mielul cu sos de mentă sau pilaful cu ciuperci.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE