Soiuri de struguri roșii pentru vin. Bătuta neagră și Băbeasca Neagră

Facebook
Twitter

În vreme ce din podgoriile noastre dispar rând pe rând soiurile tradiționale românești de struguri, italienii fac eforturi pentru a le promova pe ale lor.

Unul dintre vechile soiuri româneşti de struguri pentru vin care sunt pe cale de dispariție din podgoriile României este Neagra bătută mustoasă, un soi vechi de struguri roșii care era cultivat în podgoriile din sudul Moldovei, de la Odobești la Cetatea Albă, potrivit lucării „Vechi soiuri românești de viță de vie”, semnată de doctorul Ioan Pușcă.

Strugurele din soiul Neagra bătută era de mărime mijlocie, cu boabe mici și sferice, de culoare negru-vânăt. Strugurii ajungeau la maturitate la începutul lunii septembrie. Vinurile obținute din acest soi erau roșii, fără a avea o culoare prea intensă, cu multă prospețime și fructuozitate.

Un alt soi cu tradiție în România este Băbeasca neagră, un foarte vechi soi românesc de struguri răspândit în podgoriile din Moldova, în special în podgoria de la Nicorești. Cunoscut și sub numele de Rară neagră, Băbeasca neagră este o componentă importantă în cupajul celui mai faimos vin de Purcari, Negru de Purcari. De asemenea, Băbeasca neagră mai era cunoscută și sub denumirile de Crăcană la Odobești, Crangană la Panciu, Căldărușe sau Căldărușă, Rară neagră la Chișinău, Bucovăț (Lăpușna) sau Rășchirată, Crăcănată, Neagră băbească.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE