Situatie critica in sectorul apicol: sectorul, sufocat de importurile masive si fenomele meteo nefavorabile

Facebook
Twitter

Apicultorii romani cer acordarea unui ajutor de minimis urgent, in conditiile in care fenomenele meteo au afectat mai mult de jumatate din productia de miere. De asemenea, scaderea consumului, lipsa banilor si sufocarea pietei de importuri au cauzat mari probleme in sector.

„In ultimii ani, productiile de miere au fost modeste, undeva la sub jumate din productia medie anuala, iar anul acesta este la fel: nu depaseste 48-50% din productia medie.

Nu putem sa o vindem nici pe aceasta pentru ca preturile de achizitie sunt foarte mici, iar importurile de miere din Ucraina si alte tari extracomunitare ne omoara.

Stam si cu bruma de miere pe care o avem in stoc si nu avem bani sa pregatim familiile de albine pentru iernare.

Lipsa fondurilor proprii si lipsa sustinerii financiare din partea Guvernului au determinat in perioada de iarna si de primavara pierderi de familii de albine cuprinse intre 30-40% din efectiv in anumite zone”, a declarat pentru AGERPRES  presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.

Acesta a precizat ca anul trecut a aparut o problema nemaiintalnita in 50 de ani in apicultura romaneasca si anume lipsa solicitarilor de miere pentru export, dar si scaderea consumului intern de miere.

Citeste si: Franta si Germania se opun restrictiilor impuse de Romania si alte state pentru cerealele din Ucraina

„Am vazut ca nici programul „Mierea in Scoli” nu va fi accesat de la 1 ianuarie 2024, fiind amanat pentru al 17-lea an consecutiv, desi Romania se afla in coada clasamentului european privind consumul de miere pe cap de locuitor.

Anul acesta, desi este unul slab, cu o productie intre 12.000 -14.000 de tone de miere, nu merge nici exportul si nici nu se vinde mierea la intern.

A scazut consumul fantastic peste tot in Europa. Colac peste pupaza, vorba romanului, aducem miere din import si ati vazut ca a recunoscut si Uniunea Europeana ca aproape 48-50% este falsa.

Noi aducem miere din Ucraina si a noastra, care e de valoare, nu o dam nici la copii, pentru ca nu vrem sa dam mierea in scoli.

E ciudat ca nu mai putem sa exportam, iar aceasta este o situatie nemaiintalnita in 50 de ani in apicultura romaneasca”, a avertizat Fetea.

In acest context, ACA solicita acordarea unui ajutor de minimis de 15-20 de euro pe familia de albine pentru a mai recupera din pierderi, mai ales ca anul trecut, chiar daca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) avea prins in buget un sprijin pentru sectorul apicol, acesta nu a fost acordat.

„Am avut mortalitati iarna trecuta, am avut seceta in acest an, iar acum familiile de albine sunt slabe.

S-a terminat demult activitatea apicola si de acum pana la iernare trebuie sa dam mancare din punga, ori toate acestea presupun cheltuieli ce depasesc 150-200 lei/familia pe albine, adica in jur de 50 de euro/familie, ceea ce este foarte mult.

Sunt multi profesionisti care nu mai reusesc sa supravietuiasca. Toate aceste probleme determina o scadere a interesului apicultorilor pentru aceasta meserie, inclusiv a celor tineri, si, in masura in care Guvernul, prin Ministerul Agriculturii, nu va gasi o solutie de sprijin pentru sector, situatia va deveni din ce in ce mai dramatica.

Noi am cerut intotdeauna un minimis intre 15 si 20 de euro pe familia de albine, dar daca se dau 5 lei, 10 lei, e vorba de doua-trei kilograme de hrana pentru iernare, este important ca mai puteam recupera ceva din gaura facuta in acest an si anul trecut”, a subliniat seful ACA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE