Sisteme inteligente de irigații, din fonduri europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cercetători finanțați de Uniunea Europeană au dezvoltat un sistem inteligent de irigații, care face calcule complexe pentru a determina în fiecare zi cantitatea de apă necesară pentru fiecare tip de recoltă. Noua tehnologie le permite fermierilor să economisească timp, efort, energie și apă și să obțină în același timp cele mai bune producții.

Fermierii sunt printre principalii consumatori de apă la nivelul Uniunii Europene. În numeroase zone din sudul continentului, jumătate din apa folosită pentru irigații provine de la izvoare, din lacuri sau surse subterane, potrivit Agenției Europene de Mediu. O mare parte din această apă este irosită, principala problem în utilizarea eficientă a apei fiind folosirea unor cantități mult mai mari decât cele necesare pentru irigații. Folosirea doar a cantității de apă necesară plantelor la un moment dat va contribui la reducerea risipei și, implicit, la economisirea banilor cheltuiți de fermieri pentru irigații.

Pornindu-se de la aceste premise, a fost creat proiectul ENORASIS, în cadrul căruia a fost dezvoltat un sistem intelligent de irigații, care combină sisteme avansate care fac estimări privind evoluția vremii, pornind de la analize detaliate a datelor colectate de sateliți, cu informații furnizate de o rețea complexă de senzori montați în câmp. Integrarea celor două tipuri de informații oferă posbilitatea fiecărui fermier care apelează la acest sistem să afle cu precizie de câtă apă este nevoie într-un lot de porumb, spre exemplu. Noul sistem este prietenos cu mediul, deoarece, prevenind risipa de apă în cazul culturilor irigate, se reduc poluarea pânzei freatice și eroziunea solului.

Cum funcționează

Fermierii care au testat sistemul ENORASIS au instalat o rețea de senzori wireless (fără fir) și supape pe suprafețele cultivate. Senzorii colectează informații în fiecare zi, sistemul le procesează, rezultând un plan detaliat zilnic referitor la modul în care trebuie efectuate irigațiile, astfel încât să răspundă cel mai bine fiecărui tip de cultură.

Planul oferă și informații cu privire la productivitate sau costurile cu energia și apa, pentru a-i ajuta de fermieri să ia decizii înțelepte, în cunoștință de cauză. Astfel, în funcție de informațiile primite, agricultorul poate decide dacă merită să irige mai mult o cultură pentru a obține o recoltă mai bogată sau dacă reduce irigațiile, deoarece alocarea de resurse în acest sens i-ar adduce mai mult pierderi.

Datele din sistem pot fi accesate de pe dispozitive diverse, de la smartphone, tablet la computerul de acasă.

Deocamdată, sistemul este în curs de testare. Au fost deja demarate patru proiecte pilot, în zona continentală, regiunile mediteraneene și extremitățile nordice și sudice ale Europei Centrale. Aceste proiecte pilot vizează șase tipuri de cultură, respectiv cartofi, porumb, mere, cireșe, bumbac și grefe, și au fost implementate atât în ferme de cercetare, cât și în ferme comerciale, pentru ca datele colectate să fie cele cu care se confruntă fermierii zi de zi. Prime rezultate ale testelor vor fi publicate în această toamnă.

Nu numai fermierii vor avea de câștigat de pe urma implementării la scară largă a acestui sistem, ci și firmele care furnizează apă. Aceste companii vor putea decide dacă vor face investiții în extinderea infrastructurii, pornind de la date colectate direct din teritoriu și actualizate zilnic.

După ce va trece de faza de testare, sistemul ENORASIS va fi pus pe piață în scop comercial.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE