Sfaturi utile pentru o insamantare cat mai productiva a porumbului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

20Porumbul este cea mai cultivata planta din tara noastra iar anul acesta, Romania a inregistrat cea mai mare productie din UE la aceasta cereala. Spre deosebire de alte tipuri de plante, culturile de porumb nu sunt la fel de pretentioase si se pot dezvolta multumitor chiar si atunci cand conditiile climatice nu sunt tocmai optime.

Din acest motiv, tot mai multi fermieri sunt tentati sa dezvolte o activitate pe termen lung pe baza porumbului sau sa-si creeze o mica exploatatie de porumb. Avand in vedere ca cererea de porumb este inca mare la export, dezvoltarea unei astfel de afaceri se poate dovedi profitabila iar veniturile sunt relativ sigure.

Cu toate acestea, modul in care ne organizam si in care efectuam insamantarea va conta enorm, daca dorim sa beneficiem de o cultura bogata si fara evenimente neprevazute. Iata principalele lucruri de care trebuie sa tinem cont atunci cand semanam porumbul.

Adancimea optima de semanat

Adancimea la care se va efectua semanatul depinde mult de data la care se efectueaza insamantarea, umiditatea si textura solului sau temperaturile din acea perioada. In solurile uscate si cu o textura usor nisipoasa, semanatul se va efectua la o adancime de 5-7 cm, pentru a permite plantei sa-si dezvolte radacinile.

Pentru solurile cu o textura argiloasa, semanatul se poate efectua la o adancime de 4-6 cm. Indiferent de adancimea la care alegem sa semanam porumbul, este important ca aceasta sa fie uniforma pentru intreaga cultura. Astfel, plantele vor putea sa se dezvolte in mod egal si sa aiba acelasi proces de crestere.

Tipul de samanta folosita

In ceea ce priveste semanatul porumbului, tipul de samanta folosita difera foarte mult, in functie de tipul solului si de conditiile climatice existente in acea zona. In mod normal, samanta trebuie sa aiba o germinatie minima de 90% si o puritate de minim 98%, pentru a asigura o recolta bogata.

Boabele care urmeaza sa fie folosite pentru insamantare trebuie tratate cu substante speciale, impotriva daunatorilor si a altor tipuri de boli. In functie de tipul solului, cantitatea de boabe semanate pe hectar variaza intre 15 si 30 de kilograme.

Fertilizarea

Porumbul este un mare consumator de substante nutritive iar din acest motiv, fertilizarea trebuie facuta intr-un mod consistent, cu ingrasaminte bogate in azot, fosfor si potasiu. Pentru fiecare hectar de porumb insamantat se va folosi o cantitate de 50-60 kg azot iar pentru fiecare tona de boabe semanate se va utiliza o cantitate de 8-9 kg ingrasamant pe baza de fosfor.

Gunoiul de grajd reprezinta o alta sursa de substante nutritive pentru porumb. Acesta trebuie adaugat preemergent, inainte de efectuarea semanarii insa va reprezenta o sursa de elemente nutritive, pe intreaga durata de dezvoltare a plantelor.

Perioada optima de semanat  

In mod normal, semanatul se poate efectua de la 1 aprilie pana la 30 aprilie, in conditiile in care temperaturile sunt optime. Pentru o productivitate maxima, specialistii recomanda ca semanatul sa se efectueze la temperaturi cuprinse intre 8 si 10 grade Celsius, pentru a asigura o dezvoltare uniforma a plantei.

In anumite cazuri, semanatul timpuriu este posibil, insa doar daca solul dispune de umiditatea necesara incoltirii porumbului si daca temperatura solului este de cel putin 8 grade Celsius pentru 3 zile consecutive iar conditiile climatice dau semne de imbunatatire. Pentru evitarea evenimentelor neprevazute (rasarire neuniforma a plantelor, acoperirea culturii de buruieni, putrezirea semintelor inainte de incoltire, etc.) este indicat sa respectam perioadele de insamantare anterior mentionate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE