Sfaturi utile despre culesul strugurilor si despre cum sa obtii cel mai bun vin

Facebook
Twitter

Vinul a fost un element reprezentativ pentru foarte multe culturi inca din cele mai vechi timpuri. Cele mai importante civilizatii din Antichitate au ridicat vinul la rang de arta, dedicandu-i poeme si considerandu-l o licoare a zeilor.

Astazi, vinul inca joaca un rol important in societate, fiind considerat o bautura rafinata, a carei cunoastere deplina necesita multa experienta. Chiar daca in prezent oamenii folosesc o serie de echipamente si adaosuri pentru a ajusta gustul vinului, metoda de producere a acestei bauturi este aceeasi cu cea folosita de stramosii nostri.

Foarte multe persoane considera ca daca utilizeaza o reteta prestabilita de procesare a vinului, bautura obtinuta de ei va fi automat una reusita si nu se mai preocupa cu detalii legate de culegerea strugurilor. Cu toate acestea, producerea unui vin bun incepe de la plantarea viei si se termina la imbuteliere. Iata ce trebuie sa stim:

1) Cand culegem strugurii

In mod traditional, culesul strugurilor incepe pe 14 septembrie, de Ostrovul Viilor. In realitate, culesul viei nu are o data fixa si depinde integral de stadiul de coacere si de greutatea strugurilor. Cu toate ca viticultorii cu experienta se folosesc mai mult de instinct cand vine vorba de stabilerea perioadei optime de culegere a viei, un tanar viticultor va avea nevoie de anumite echipamente si tehnici, pentru a fi sigur ca strugurii sunt culesi la momentul potrivit.

Cel mai simplu mod de a stabili nivelul zaharului din struguri este cu ajutorul unui refractometru sau a unui densimetru, iar valoarea optima a zaharului din struguri este de 120 – 180 g/litru. Gasim aici un ghid complet despre cum sa stabilim nivelul zaharului din struguri dar si despre culesul strugurilor.

2) Culesul strugurilor

Dupa ce am stabilit perioda optima de culegere a strugurilor este timpul sa ne pregatim de recoltare. Ca regula, culesul se intreprinde intr-o zi cu risc scazut de precipitatii, chiar caniculara. Pentru recoltarea ciorchinilor putem utiliza o foarfeca horticola sau un mic briceag, pentru a ii culege mai usor si pentru a preveni scuturarea boabelor.

Strugurii pot fi culesi in ladite de plastic, lemn sau chiar si in galeti, cu conditia ca ciorchinii sa fie pozitionati pe straturi si cu codita in sus. De asemenea, este important sa ferim strugurii culesi de razele soarelui, pentru a nu se dezhidrata. In ceea ce priveste boabele bolnave sau manite, se recomanda inlaturarea acestora pentru a obtine un vin cat mai curat. Iata aici cele mai renumite tipuri de vin rosu.

3) Strositul strugurilor

Odata ce am terminat culesul si am adus strugurii acasa, putem incepe sa ii strosim. Strositul strugurilor este o activitate simpla, repetitiva si chiar relaxanta. Cel mai facil mod de a strosi strugurii este cu o strositoare cu manivela, insa si un teasc va duce treaba la bun sfarsit.

Dupa cum spunean, zdrobirea strugurilor nu este complexa insa este ocazia perfecta de a analiza inca o data calitatea strugurilor si de a inlatura fructele bolnave. Dupa caz, putem opta si pentru inlaturarea ciorchinelui insa acest aspect nu va avea un impact prea mare asupra calitatii vinului.

4) Fermentatia mustului

Procesul de fermentatie a vinului incepe imediat ce am terminat de strosit strugurii. In acest moment, drojdiile incep sa consume zaharul din must, pe care il transforma in dioxid de carbon si in alcool etilic. Specialistii considera ca perioada optima de fermentatie a vinului este de 14 – 21 de zile. Respectarea acestui termen este esentiala, pentru ca daca perioada de fermentatie este prea mica, vinul obtinut va fi unul slab si fara aroma iar daca fermentatia depaseste trei saptamani, bautura va avea un gust ranced, producandu-se asa-numita otetire a vinului.

In cazul in care temperatura coboara sub 15 grade Celsius, fermentatia s-ar putea opri brusc. Pentru a reactiva fermentatia, va trebui sa utilizam drojdii selectionate, care vor fi amestecate cu mustul. Pentru a evita ca temperatura din recipient sa coboare sub 15 grade, va trebui sa il izolam termic, invelindu-l in paturi sau in alte tipuri de materiale termoizolante.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE