Sfaturi utile care te vor ajuta sa-ti construiesti o sera, cu o investitie minima

Facebook
Twitter

Dezvoltarea unei culturi vegetale intr-o sera sau solariu se poate dovedi extrem de profitabila. Plantele crescute in spatii protejate se dezvolta mult mai rapid, asigura o recolta mai bogata si pot rodi in aproape orice luna a anului.

Construirea propriei noastre sere nu este o operatiune complicata, ci poate fi realizata foarte simplu, atat timp cat avem la dispozitie toate informatiile necesare. Chiar daca investitia initiala va fi una insemnata, aceasta poate fi amortizata rapid, dupa doar cateva recolte. Iata cel mai simplu mod de a construi o sera sau un solariu, pentru o recolta de invidiat.

1) Alegerea spatiului in care va fi construita sera

Pentru ca o cultura in spatii protejate este mult mai productiva, spatiul in care va fi contruita acesta poate fi mult mai restrans. De exemplu, o sera de doar 15 metri patrati poate asigura necesarul de fructe si legume pentru o familie de patru persoane, pe durata unui an intreg.

Un loc optim de construire a serei trebuie sa fie luminos, fara pomi in jur dar ferit de vanturile puternice. In cazul in care exista pericol de inundatii, se recomanda alegerea unui loc aflat usor in panta. In cazul in care solul nu este foarte fertil, se poate utiliza ingrasamant natural sau se poate inlocui solul cu unul de padure.

2) Construirea structurii

Structura reprezinta cel mai important aspect al unei sere si pentru a avea o constructie finala de succes, aceasta trebuie sa fie usoara si bine ancorata in sol. O sera de dimensiuni medii spre mici (6m x 8m si inaltime de 2,5m) se poate construi cu 4 arce de teava cu un diametru de 16 mmm, care se vor prinde in pamant cu tarusi sau cu stalpi din beton armat, pentru o rezistenta crescuta.

Imbinarea tevilor se poate realiza simplu, prin sudura, si tot acum putem aplica si suportii peste care se va amplasa acoperisul. Daca sunteti in cautarea unui aparat de sudura, acest site ne pune la dispozitie o gama larga de modele, cu preturi ce pleaca de la 145 de lei. Tot aici putem gasi si fierastraie pendulare, unelte ce se vor dovedi extrem de utile in cazul in care dorim sa construim o structura de lemn.

3) Construirea acoperisului

Construirea acoperisului unei sere reprezinta o operatiune delicata, care se realizeaza de regula cu ajutorul unui specialist. Chiar daca structura noastra este metalica, pentru construirea acoperisului putem utiliza grinzi de lemn, preferabil de lemn, fag sau ulm. Dispunerea grinzilor se face intocmai ca la o casa, iar elementele de lemn vor fi introduse in suportii deja aplicati, facandu-se mici corectii in cazul in care acestea sunt prea groase.

Dupa finalizarea acestui pas, putem trece la amplasarea foliei, care va fi dispusa pe o retea de sarma sau sipci de lemn. Este important ca folia aplicata pe acoperis sa fie mai groasa si mai opaca decat cea de pe laturi, deoarece aceasta este cea mai expusa la razele soarelui. De regula, folia de pe acoperis se schimba in fiecare an.

4) Achizitionarea echipamentelor necesare in sera

Pentru o productivitate maxima si pentru intervenitia cat mai redusa a omului in interiorul sau, specialistii considera ca dintr-o sera nu ar trebui sa lipseasca echipamente precum: centrala termica, sistem de ventilare, sistem de irigatii sau grinzi pentru suspendarea plantelor.

Totusi, pentru o sera de mici dimensiuni, este recomandabil sa improvizam si sa ne folosim de echipamente mai accesibile ca pret. De exemplu, centrala termica poate fi inlocuita cu o soba pe lemne iar sistemul de irigatii cu niste simple aspersoare. Grinzile de suspendare a plantelor pot fi inlocuite cu niste tarusi de lemn.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE