Sfaturi pentru o altoire eficienta a pomilor fructiferi

Facebook
Twitter

Altoirea este cea mai indicata metoda de a imbina artificial doua plante in scopul de a creste sansele de dezvoltare ale puietului obtinut sau de a de a da nastere unor noi soiuri. Pentru realizarea procesului de altoire vom avea nevoie de doua plante: altoi si portaltoi.

Portaltoiul este planta deja inradacinata care va servi drept gazda pentru altoi, elementul care urmeaza sa se imbine cu portaltoiul.  In mod normal, portaltoiul este o planta provenita din seminte sau dintr-un pom care nu mai da randament. Altoiul, este de obicei o portiune de ramura cu cativa muguri sau chiar un mugure, provenind dintr-un pom care a dat un randament bun din punct de vedere al productiei.

Totusi, conform cartii ,,Ghidul pepinieristului pomicultor’’, nu toate combinatiile soi/portaltoi sunt compatibile. Un exemplu prezentat in carte este cel al portaltoiului M7 la mar, un portaltoi extrem de utilizat in pomicultura insa care nu da un rezultat foarte bun in simbioza cu soiurile de tip spur. Soiul de mar Granny Smith este un alt exemplu de soi care da semne de incompatibilitate, in special atunci cand este altoit cu un portaltoi de tipul M26.

Piersicul altoit pe corcodus poate genera rezultate multumitoare

Portaltoiul M26 pune probleme si atunci cand este altoit cu soiul Jonagold. In mod normal, specialistii recomanda sa evitam altoirea dintre soiurile de mar triploide si acest tip de portaltoi, pentru ca in cele mai multe cazuri rezultatul va fi unul dezamagitor.

Totusi, regula conform careia pomii din diferite grade de rudenie sunt incompatibili este falsa. De exemplu, foarte multe soiuri de par se vor dezvolta multumitor cand au fost altoite cu un gutui. Acelasi lucru se aplica si pentru piersic, atunci cand il altoim pe un corcodus.

 Intarzierea simptomelor de incompatibilitate

Aparitia cu intarziere a simptomelor de incompatibilitate intre portaltoi si altoi este un fenomen pot face dificila aprecierea gradului de compatibilitate in pepiniera. Simptomele intarziate pot aparea chiar si la inflorirea pomului si pot fi confirmate in urma testelor intreprinse in livada, cand se vor verifica performantele celor doi simbioti. Pentru evitarea unor situatii de acest fel este recomandabil sa altoim doar soiuri testate, care s-au dovedit productive si in trecut.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE