Semințele, mult mai scumpe în România, față de alte țări UE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Dealerii prezenți pe piața românească a semințelor certificate cer fermierilor români să plătească prețuri mult mai mari, comparativ cu cele practicate pe alte piețe europene, se precizează în raportul pe agricultură elaborate de comisia prezidențială.

„În ce priveşte consumul de seminţe la hectar, valoarea acestuia depăşeşte media europeană în 2011 (72,1 euro/hectar în România şi 64,8 euro/hectar în UE-27), probabil din cauza preţurilor mai ridicate practicate de dealeri în ţara noastră”, se precizează în documentul citat.

În prezent, piaţa românească a seminţelor certificate este dominată de soiuri şi hibrizi străini.

„Multiplicarea varietăţilor de seminţe autohtone este deficitară datorită dificultăţilor de dotare şi finanţare cât şi tehnologiilor de marketing. De exemplu, avem sectoare cum ar fi cel legumicol, unde producţia industrială se face folosind doar seminţe din import, multiplicarea varietăţilor locale fiind aproape inexistentă. În acelaşi timp, pentru producerea legumelor la scară mică, micii fermieri folosesc de regulă seminţe necertificate sau aduse din ţările vecine”, se mai arată în documentul citat.

Astfel, fermierii din sudul țării aleg semințe de la vecinii lor de la sud de Dunăre.

Pentru a revigora producția internă de semințe, comisia prezidențială recomandă susţinerea institutelor şi staţiunilor de cercetare, care produc seminţe. În plus, este necesară promovarea mai mare a soiurilor locale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE