vanzarea terenurilor agricole

Seful MADR: Din 2016, cei care vor vinde sau arenda terenurile vor primi plati suplimentare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca Romania a cerut acordul Comisiei Europene pentru ca, din 2016, sa fie acordate plati pentru cei care arendeaza sau vand terenurile agricole, in vederea comasarii.

„Din pacate,  procesul de comasare nu a cunoscut progresul pe care ni-l doream. Numarul celor care detin 1-5 hectare a scazut la circa 800.000 de aplicanti. Trebuie sa venim cu un stimulent (pentru a incuraja comasarea,n.r.)”, a declarat Daniel Constantin.

Astfel, cei care isi vand sau isi arendeaza terenurile agricole vor primi subventii, iar cei care ies din categorie 1-5 hectare si intra in categoria 5-30 de hectare o plata redistributiva, respectiv o plata mai mare pe suprafata.

„Procesul este progresiv si este facut in asa fel incat sa-i stimulam pe fermieri sa devina competitivi. Fie ca fermierii mici vor fi de acord să-si dea terenurile in arenda sau se vor asocia si isi vor comasa suprafetele. Imbatranirea populatiei din agricultura este o altă problema. Din 2016, vom introduce o plata stimulativa pentru cei care arendeaza sau vand terenuri, vorbim de suprafete mici și de cei care au o varsta inaintata, acești oameni vor primi o plata echivalenta cu plata pe suprafata pentru fiecare hectar vandut sau dat in arenda. Romania a făcut deja o cerere catre Comisia Europeana pentru a muta o suma din Pilonul 1 catre Pilonul 2 pentru a acoperi plata redistributiva”, a explicat ministrul Daniel Constantin.

In Romania sunt 800.000 de fermieri cu proprietati intre 1 și 5 hectare de teren agricol, care detin in total peste 4 milioane hectare de teren. Marii proprietari de terenuri agricole reprezinta doar 1% din total, fiind vorba de 11.000 de societati. Acestea dețin cealalta jumatate din suprafața agricola a Romaniei, aproape 5 milioane de hectare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE