Seful ANSVSA: Fenomenul antibioticelor administrate in ferme este scapat de sub control

Facebook
Twitter

Fenomenul antibioticelor administrate animalelor din fermele romanesti este unul scapat de sub control, avertizeaza presedintele ANSVSA, Radu Roatis. Oficialul a precizat ca in prezent se doreste modificarea legislatiei astfel incat sa se previva folosirea excesiva a anumitor medicamente.

„Antibiorezistenta este un fenomen la fel de ingrijorator ca si cancerul. Consumul de antibiotice in exces poate sa se faca in mod voluntar, cumperi si iei fara discernamant, dar poti sa lei din hrana, de la animale care au fost tratate. In aceasta ultima situatie, numai medicul veterinar trebuie sa fie gestionarul si manipulatorul antibioticului si antiparazitarului. Traim perioade anormale, in care cumperi antiparazitar o jumatate de litru sau o jumatate de portbagaj de masina, iti tratezi animalele, faci branza si urda, pe care le vinzi pe la toate portile si in 4 ore ai 21 de oameni in spital. Aceste medicamente au perioade de remanenta, ele raman in corp prin consum. Deci fiecare crescator de animale poate sa isi valorifice produsele, dar vom face legislatia de asa maniera ca fiecare sa aiba un contract cu un medic veterinar, care ii asigura controlul sanatatii animalelor. Practic, medicii veterinari vor fi singurii care vor putea prin legislatie sa manipuleze antibioticele si antiparazitarele, asa cum sunt notarii sau dentistii pe ceea ce fac. Consideram ca este o situatie extrem de periculoasa si de anormala”, a declarat presedintele ANSVSA, Radu Roatis, pentru Agerpres.

Oficialul a mai precizat ca din punctul sau de vedere fenimenul antibioticelor administrate animalelor din fermele romanesti este unul „scapat de sub control”.

„In prezent, foarte multi proprietari, neavand acest contract direct cu medicul veterinar, nu-i inteleg importanta. Vom face o modificare legislativa in acest sens. Nimeni nu le va opri raporturile comerciale si cine va dori sa vanda lapte la automate sau oriunde este amenajat o vor putea face, iar acest lucru va duce la o crestere a vanzarilor din local. Aici vrem sa ajungem, pentru ca acest fenomen, azi este scapat de sub control, o spun cu toata responsabilitatea”, a mai declarat Radu Roatis, pentru sursa citata.

De curand, Parlamentul European a adoptat un act legislativ prin care se incearca o restragere a utilizarii antibioticelor in fermele de animale, cu scopul de a evita aparitia bacteriilor rezistente. Ramane insa de vazut cum vor fi convinse statele membre sa aplice acest tip de legislatie, avand in vedere ca o buna parte din agricultura europeana este una de tip intensiv.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE