Șefa Finanțelor: Nu vom discuta cu FMI reducerea TVA la carne, fructe și legume

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, a declarat azi că în discuțiile cu delegație FMI, care vor începe săptămâna viitoare, nu va fi abordată problema reducerii TVA la carne, fructe sau legume.

Șefa Finanțelor a explicat faptul că, înainte de a se lua o decizie cu privire la reducerea TVA și la alte alimente, trebuie făcută o analiză temeinică a rezultatelor scăderii TVA la 9% pe întreg lanțul de producție la pâine, din septembrie 2013. Totuși, datele preliminare arată că au fost înființate numeroase firme în sectorul de morărit și panificație, după aplicarea măsurii.

„Cifrele pe primele trei luni arată bine, însă nu aș extrapola rezultatele deoarece ceea ce s-a întâmplat în 3 luni poate fi o întâmplare”, a explicat Ioana Petrescu.

După reducerea cotei TVA pentru carne și produsele din carne, fiecare român va avea, anual, cu 81 lei mai mult în buzunar decât acum. O familie cu patru membri va plăti anual pe carne peste 1.700 lei. Cu TVA 5% ar face o economie de aproximativ 325 de lei, având pe masa aceeaşi cantitate de produse.

Un român consumă aproape 58 de kilograme de carne în fiecare an, respectiv 18,528 kilograme de carne de pui, 11,832 kilograme de carne de porc, 3,288 kilograme de carne de vită, 12,456 kilograme de preparate din carne, 7,572 kilograme de pește și produse din pește, 4,068 kilograme de carne de alt tip.

Prețul mediu pentru un kilogram de carne de pasăre, cu TVA de 24%, este de 9 lei. Asta înseamnă o cheltuială anuală/familie de 666 lei. Cu TVA de 5% la sută, aceeași cantitate de carne de pui ar costa 539,5 de lei, ceea ce înseamnă o economie de 126,5 de lei, potrivit datelor publicate în cadrul campaniei „TAIE TVA”, susținută de de toate asociațiile profesionale importante din România, respectiv Federația Națională PROAGRO, de Asociația Română a Cărnii (ARC), Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR).

Pentru carnea de porc, prețul mediu, cu TVA de 24%, este de 17 lei/kg. Asta înseamnă o cheltuială de 802,5 lei anual. Cu TVA de 5%, din bugetul familiei s-ar cheltui 650 de lei, adică mai puțin cu 152,5 de lei decât în prezent. Pentru carnea de vită, prețul mediu, cu TVA de 24%, este de 18 lei per kilogram. Cheltuiala pe un an s-ar ridica la 238 de lei. Cu TVA de 5%, costul ar fi de 192,5 de lei, adică cu 45,5 lei mai mică.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE