Sectorul de panificatie, cel mai afectat dintre toate industriile. Care sunt cauzele?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sectorul de morarit si panificatie este, la ora actuala, cel mai afectat dintre toate industriile din Romania.

Pretul dublu la materiile prime dar si scumpirile la gaze si combustibili, au generat costuri uriase pentru operatori, a declarat pentru AGERPRES, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase – ROMPAN, Aurel Popescu.

“Noi suntem foarte loviti fata de celelalte industrii.

Daca toata lumea are scumpire la energie, toata lumea are scumpire la gaze, la combustibili, la materia prima nu are nimeni scumpirea pe care o avem noi. Noi avem un pret dublu fata de cea fost in iulie la recoltare.

Acum luam graul cu 1.450 lei/tona fata de 850 de lei anul trecut.

Citeste si: APIA, noutati despre Campania de plati in avans. Cati fermieri beneficiaza?

Toata lumea spune ca avem o productie buna de grau anul acesta, dar graul este un produs tranzactionat la bursa pe piata mondiala si toata lumea lucreaza dupa pretul pe bursa.

Asa cum este pretul la bursa de la Chicago sau la cea de la Paris, asa se reflecta a doua zi in pretul graului in Portul Constanta.

Nu avem noi de castigat si poate nici producatori agricoli nu mai sunt asa de multi care detin grau.

Graul de pe stoc, in jur de 5-6 milioane de tone, este in posesia traderilor si sa fim realisti: ei fac pretul in functie de piata mondiala”, a precizat Popescu.

Acesta sustine ca, in pofida tuturor acestor probleme, scumpirea produselor de morarit si panificatie la nivelul costurilor actuale din industrie ar putea conduce la scaderea vanzarilor in contextul puterii limitate de cumparare a romanilor.

“Noua ne e teama ca nu putem scumpi produsele la nivelul la care se duce costul de productie, pentru ca nu stim daca absoarbe piata.

Puterea de cumparare este limitata si exista riscul sa scada vanzarile.

O ingrijorare mare o avem din partea salariatilor, pentru ca atunci cand o sa primeasca facturile marite o sa ne zica ca nu le mai ajunge salariul.

Toate acestea nu stiu unde o sa ne duca, la dublarea preturilor?

Nu stiu ce sa spun, dar in orice caz lucrurile sunt scapate de sub control.

Eu am primit la brutarie notificare la energie pentru un pret de cinci ori mai mare si de sase ori la gaze, colegii din tara au primit de la 200 de lei si ceva de lei pe MW la 2.500 de lei, de 12 ori i-a crescut pretul la energie.

Este inadmisibil. Nu stim ce se intampla, au scazut resursele pe plan mondial sau cineva isi bate joc de noi?”, a subliniat seful ROMPAN.

In acest context, pretul painii ar putea inregistra o crestere de 10 – 15% in aceasta perioada, sub costul de productie, dupa o majorare de 10 – 15%, care a avut loc deja. “Am avut deja influente in pret de 10 – 15% si cred ca mai vin 10 – 15%.

Noi incercam sa mentinem preturile, dar oamenii nu pot rezista o luna si jumatate cu costuri mai mari si pierderi insemnate.

Este politica fiecarui agent economic si cand constata ca nu mai are incasari ca sa plateasca furnizorii nu mai are ce sa faca.

Va spun ca s-au scumpit toate, chiar si pungile in care noi bagam painea s-au facut 20 – 25 de bani, mai platesti si ecotaxa de 15 bani si iata ca sunt 35 de bani care trebuie sa-i pui la o franzela.

Este foarte mult, iar sa dai painea fara punga nu poti. Repet, nu stiu ce o sa facem”, a adaugat Aurel Popescu.

Si in ceea ce priveste cozonacii, produsele de panificatie cele mai cautate in perioada sarbatorilor de iarna, Popescu a transmis ca nu crede ca mai pot fi mentinute preturile, pentru ca s-a scumpit totul.

“Uleiul, de exemplu, a ajuns la 10 lei pe litru, fata de 3 lei si ceva. Eu cred ca vom manca anul acesta cozonaci mai scumpi. Nu avem ce face”, a mentionat acesta.

Pe de alta parte, presedintele ROMPAN spera sa obtina sprijin pentru industria de morarit si panificatie odata cu instalarea noului guvern.

“Eu imi pun sperante, odata cu instalarea noului guvern, pentru ca degeaba dai bani la populatie si ii reduci tarifele la utilitati, daca nu dai si agentului economic un ajutor.

Noi vom avea sute de falimente si inchideri de unitati, pentru ca cei mici nu vor rezista, inchid unitatea si dau drumul daca vor veni vremuri mai bune.

Dar noi industria nu avem ce face trebuie sa asiguram necesarul de consum al populatiei si trebuie sa ne adaptam din mers tuturor sicanelor care vin din partea guvernantilor.

In primul rand vreau sa reiau discutia cu ministrul Energiei pentru o schema speciala pentru morarit si panificatie.

O schema diferita fata de cea pentru IMM-uri, pentru ca acolo e vorba de 100 de kilowati, iar noi nu avem ce face cu 100 de kilowati, noi ii mancam pe ora, vrem o schema in megawati.

De asemenea, instalarea de panouri solare este o idee pe care noi o imbratisam si vrem sa ne dotam, pentru ca ai avantajul sa iti produci energia ta si te costa si mai putin.

Deci strangem din dinti cateva luni si sa speram ca dupa aprilie va veni ceva in jos din preturile acestea imense”, a explicat Aurel Popescu.

De asemenea, acesta a anuntat ca intentioneaza sa discute si cu reprezentantii Ministerului Agriculturii in ceea ce priveste o schema de ajutor pentru panificatie in vederea achizitionarii de utilaje perfomante, in special din fonduri europene.

“Cu Ministerul Agriculturii vrem sa discutam despre o schema de ajutor pentru panificatie ca sa facem investitii si eventual sa ne axam pe investitii cu finantare din partea UE, in special pentru utilaje perfomante, in sensul consumului mai mic de energie electrica decat cele pe care le avem in dotare.

Si aici se poate face o schema de ajutor, pentru ca alte solutii nu vad.

Trebuie sa facem o discutie impreuna cu reprezentantii Ministerului Energiei si Ministerului Agriculturii sa discutam asezat pentru ca lucrurile sunt scapate de sub control si noi nu mai stim cum sa ne redresam si cum sa ne adaptam acestei situatii”, a mai spus presedintele ROMPAN.

ROMPAN este prima asociatie constituita in Romania in 1990 si cuprinde 215 de societati din toate domeniile din industrie, cota de piata fiind de peste 60% pe morarit, 40% la panificatie, 70% la paste fainoase si 55% la biscuiti.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE