O vorbă din bătrâni spune că, dacă te dă unul afară pe ușă, trebuie să intri pe geam. Cam așa stă treaba și cu Kanabe Gergely, un tânăr fermier din localitatea Sânzâieni, județul Covasna, care are astăzi 42 de vaci din rasa Bălțata Românească.
Prima investiție cu fonduri europene a făcut-o prin programul destinat tinerilor fermieri. Numai că el a primit numai 25.000 de euro, iar acum, în noua alocare pentru PNDR 2014-2020, suma a fost majorată la 70.000 de euro. I-ar fi prins bine bănuții în plus, mai ales că a cumpărat și vreo 3,5 hectare de teren, că așa cereau inițial regulile pentru a primi banii ca tânăr fermier, apoi regulile s-au schimbat, dar el a stat vreo trei ani să aștepte banii de la stat.
Kanabe Gergely, un tânăr fermier care ține cu dinții de fondurile europene
Acum așteaptă ca probabil săptămâna viitoare să îi fie aprobat un nou proiect, pe măsura 121, în valoare de 120.000 de euro. Ar fi vrut mai mulți bani dar nu a vrut să riște. „Cine are bani are curaj să facă un proiect mare. Noi, ăștia mai micii, nu putem”, spune Kanabe Gergely, care continuă tradiția familiei în creșterea vacilor de lapte.
Cu acești bani dorește să își cumpere un tractor puternic și stabil, cu încărcător frontal, de vreo 120-140 de CP, căci „pământul la noi e tare și degeaba are putere, dacă nu are stabilitate și sare de pe brazdă”, explică fermierul. Pe lângă tractor îi mai trebuie un plug reversibili, o freză rotativă și o semănătoare cu discuri. Numai că, la prețurile afișate de dealerii și producătorii prezenți la NDAGRA 2012, fermierul nostru iese la limită cu banii. Însă, e încrezător că proiectul va fi aprobat.
Noile investiții se adaugă celor făcute deja pentru conformarea la normele europene privind laptele conform. Kanabe Gergely a accesat și măsurile de sprijin pentru zone defavorizate și și-a cumpărat mulgătoare electrică pentru cele 20 de vaci cu lapte pe care le are. Alte șase sunt gestante, iar restul tineret. Laptele conform, muls de la văcuțe care pasc pe pășune cu trifoi și iarbă, ajunge la Covalact.