Seceta pedologica la mai multe culture agricole. Iata situatia in toata tara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In aceasta perioada va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit in cea mai mare parte a teritoriului, chiar deosebit de ridicat in zonele de campie.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 18…30°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, la nivelul intregii tari.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 25…36°C, in majoritatea regiunilor. Temperatura minima a aerului va oscila intre 10…24°C, in cea mai mare partea a zonelor de cultura, valori mai scazute fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei.

Se intrevad ploi locale, izolat sub forma de aversa, reduse cantitativ, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura neirigata de porumb, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in majoritatea regiunilor agricole. Continutul de apa din sol se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim, pe suprafete extinse din Transilvania, local in centrul, vestul, nordul si nord-vestul Moldovei, nord-vestul, nordul si izolat vestul Munteniei, nordul si estul Olteniei, nord-vestul Banatului.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice prognozate, ritmurile de dezvoltare si maturare la culturile de camp vor evolua mai intens, in special pe arealele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului. De asemenea, temperaturile maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice de rezistenta ale plantelor (30…32°C) vor determina in continuare rasucirea frunzelor in orele de amiaza, uscarea partiala/totala a aparatului foliar si fortari stadiale.

Sub aspect fenologic, la cultura de floarea-soarelui se va inregistra maturitatea in ceara (20-100%) si deplina (10-70%), in cea mai mare parte a regiunilor.

In functie de data semanatului, agrotehnica aplicata si gradul de precocitate al hibridului, porumbul va parcurge fazele de matasire (70-100%), maturitate in lapte si ceara (10-100%), precum si deplina (10-30%), in toate zonele de cultura.

Sfecla de zahar se va afla la alungirea/ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina, iar cartoful la dezvoltarea tuberculilor, vestejirea/uscarea vrejilor si maturitatea tehnologica, izolat fiind posibila declansarea recoltarii la soiurile de vara.

La speciile pomicole vor predomina fazele de crestere si coacere a rodului, acumularea zaharului in fructe, precum si recoltarea la speciile ajunse la maturitatea de consum.

In majoritatea podgoriilor, vita de vie va inregistra cresterea si dezvoltarea boabelor, acumularea zaharurilor, iar la soiurile timpurii, maturarea boabelor si coacerea in „parga”.

Conditiile agrometeorologice vor fi in general favorabile desfasurarii lucrarilor agricole de sezon (recoltare, erbicidari, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, etc), in zilele fara precipitatii.

  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  • Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare a produselor agricole de sezon;
  • Continuarea araturilor in vederea insamantarilor de toamna, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Lucrari de intretinere la speciile de camp, pomii fructiferi si vita de vie;

• Aplicarea irigatiilor pe arealele agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE