Din cauza arsitei, fructele si legumele romanesti vor fi in acest an mai putine si mai scumpe. Specialistii afirma ca productiile de legume si fructe vor scadea cu peste 20% din cauza secetei prelungite.
„Reducerea productiei de legume si fructe va fi de peste 20% in acest an din cauza secetei si se va manifesta cel putin la culturile care au prins infloritul in perioada de maxima temperatura. La ora actuala, piata este suficient de bine aprovizionata din productia interna, este diversa si nu sunt probleme. Luna august a fost traversata cu bine, pentru ca populatia a fost in vacanta, iar consumul a fost mai mic, insa, in ultima vreme, se simte un interes pentru produsele care fac obiectul conservarii pentru iarna”, anuntat Aurel Tanase, directorul executiv al Organizatiei Interprofesionale Nationale Prodcom Legume-Fructe din Romania, potrivit Agerpres.
Din cauza secetei si a productiilor diminuate, pretul legumelor si fructelor s-a majorat deja, atentioneaza Aurel Tanase. „Se simte deja o crestere de pret, mai ales la ceapa si la cartofi, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. De exemplu, ceapa se vindea cu 0,9 lei pe kilogram, iar acum a ajuns la 2 – 2,2 lei/kg. Acelasi efect va fi si la cartofi, pentru ca productiile vor fi anul acesta mai mici cu cel putin 30-40%, in conditiile in care tuberculii nu au crescut. Acum, cartoful in piete se vinde cu 1,5 lei pe kilogram, chiar a sarit la 2 lei, in timp ce anul trecut pretul din ferma era de 0,5 – 0,6 lei pe kilogram, iar in piete ajungea pana la un leu pe kilogram”, a explicat Aurel Tanase.
In acest context, directorul Prodcom precizeaza ca a solicitat Ministerului Agriculturii acordarea unui ajutor financiar pentru producatorii de legume si fructe care au inregistrat pagube din cauza secetei.
„Ne-am intalnit cu conducerea Ministerului Agriculturii si am solicitat indreptarea atentiei catre acest sector. La legume, excesul de temperatura si diferenta mare intre zi si noapte au facut ca o buna parte din flori sa avorteze, chiar pana la 40%, cu efect asupra scaderii productiei, iar la fructe seceta a dus, mai ales in incintele neirigate, la o necrestere a fructului, ceea ce il face nevandabil comercial, oferta orientandu-se mai mult pe partea industriala. Sunt doua categorii de producatori spre care se indreapta atentia autoritatilor, respectiv micul producator, cu un program de minimis, si fermele mari, cu o estimare a devierilor nefavorabile si o acoperire partiala in 2016. Probabil, in aceasta perioada, se notifica primariile in raza carora sunt suprafetele afectate pentru deplasarea unor comisii si incercarea de centralizare in vederea definirii unei anumite valori”, a mai spus Aurel Tanase, conform sursei citate.
Resursele totale de legume ale Romaniei au crescut in anul 2013/2014 cu aproape 9% fata de anul precedent, pana la 4,4 milioane de tone, dar s-au diminuat cu 4,5% comparativ cu nivelul resurselor din anul 2011/2012, potrivit datelor INS.