Seceta face ravagii in Franta. Cum vor fi sprijiniti fermierii?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit Reuters, Franta solicita Comisiei Europene sa devanseze plata unor subventii de un milliard de euro, pentru a-i ajuta pe fermieri sa faca fata secetei care afecteaza terenurile agricole si pasunile, noteaza Agerpres.

Vremea calduroasa din Franta va prelungi seceta, care afecteaza deja tara de cateva luni. Saptamana trecuta, in 73 de departamente din cele 96 ale Frantei au fost instituite restrictii de apa, fiind interzise, printre altele, umplerea piscinelor, spalarea vehiculelor in alte locuri decat in spalatoriile profesionale, stropirea gradinii etc.

Seceta a afectat si anul trecut recolta de cereale a Frantei, insa tara a reusit sa ramana cel mai mare producator din UE.

Cum vor fi sprijiniti fermierii

„Trebuie sa-i ajutam pe fermierii care se confrunta cu probleme in aceasta perioada dificila, in special pe cei care nu-si mai pot hrani animalele sau folosesc deja nutretul pus deoparte pentru toamna sau iarna”, a afirmat ministrul francez al Agriculturii, Didier Guillaume.

„In general, 50% din ajutorul legat de Politica Agricola Comuna (PAC) este alocat la mijlocul lunii octombrie. Vom cere UE sa majoreze acest procent de la 50% la 70% pana in 16 octombrie. Acesta va reprezenta un miliard de euro plati suplimentare in avans”, a precizat Guillaume.

Franta, cel mai mare beneficiar al Politicii Agricole

Franta este de departe cel mai mare beneficiar al PAC, cu un total de peste noua miliarde de euro pe an.

Cel mai mare sindicat agricol francez, FNSEA, a salutat decizia, dar a avertizat ca ar putea veni prea tarziu.

„Este o urgenta faptul ca oamenii se confrunta cu lipsa apei si animalele sunt flamande. Deci salutam initiativa sar este nevoie de mai mult”, a declarat presedintele FNSEA, Christiane Lambert, la postul de radio France Info.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE