Se schimbă legea pensiilor: veste bună pentru cei care au lucrat în mine și marile uzine

Facebook
Twitter

Perioadele de vechime în muncă realizate în grupa I, mai mici de șase ani, precum și cele lucrate în grupa a II-a de muncă se consideră stagiu de cotizare în condiții deosebite, potrivit unei propuneri legislative adoptată ieri de Senat.

În ședința din data de 24 noiembrie 2014, plenul Senatului a dezbătut și aprobat cu 97 de voturi pentru și 2 împotrivă, Raportul suplimentar al Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială la Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea art. 55 din Legea nr.263/ 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin care perioadele de vechime în muncă realizate în grupa I de muncă, mai mici de șase ani, precum și cele lucrate în grupa a II de muncă se consideră stagiu de cotizare în condiții deosebite, se arată într-un comunicat remis de Senat.

Astfel, cei care au lucrat „atât în grupa I, cât și în grupa a II-a de muncă și care nu au putut fructifica aceste perioade întrucât acestea nu erau suficiente pentru obținerea unei reduceri de vârstă pe fiecare categorie în parte, își pot cumula cele două perioade beneficiind, astfel, de reducerea de vârstă prevăzută de lege la art. 55 alin. (1) tabel nr.1”.

De exemplu, o persoană care a lucrat 3 ani în grupa I de muncă și 3 în grupa a II-a de muncă poate beneficia de reducerea de vârstă de un an prevăzută la articolul mai sus menționat, se mai arată în documentul citat.

Senatul este prima cameră sesizată, astfel că votul decisiv va fi în Camera Deputaților.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE