Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta care prevede eliminarea unor proceduri birocratice în ceea ce privește acordarea subventiilor pe suprafata, în sensul uniformizării și simplificării procedurilor administrative legate de alcătuirea documentațiilor necesare în procesul de accesare a fondurilor comunitare alocate prin Fondul European de Garantare Agricola (FEGA).
Totodată, prin actul normativ sunt transpuse în legislația națională o serie de prevederi adoptate recent la nivel european, se arată într-un comunicat remis de Ministerul Agriculturii.
„Era necesară această modificare, având în vedere importanța gestionării corecte a fondurilor Uniunii Europene destinate agriculturii românești și armonizarea prevederilor regulamentelor europene cu legislația națională. Totodată, actul normativ adoptat azi răspunde solicitărilor pe care le-am primit din partea producătorilor agricoli pentru simplificarea condițiilor privind acordarea sprijinului financiar”, a declarat Daniel Constantin, viceprim-ministru, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Astfel, prin Ordonanta de urgenta adoptată azi de Guvern se urmărește ca, la stabilirea cadrului general de acordare a plăților directe în agricultura, în conformitate cu mecanismele prevăzute de legislația europeană, documentația solicitată producătorilor agricoli să fie simplificată în scopul facilitării procesului de accesare a fondurilor europene destinate agriculturii, gestionate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultura (APIA). Măsura vizează reducerea birocrației în ceea ce privește procedura de gestionare a schemei de plata unica pe suprafata și de efectuare a plătilor, prin înlocuirea documentelor pentru dovedirea dreptului real de folosință cu cele care justifică utilizarea legală a suprafețelor de teren destinate producției agricole.
Practic, fermierii trebuie să prezinte doar documentele care fac dovada utilizării legale a terenului pentru care s-a depus cererea de subventie. Documentele din care reiese utilizarea legală a terenului agricol se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi se prezintă la solicitarea reprezentanţilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
La finalul campaniei de depunere a cererilor de subventie pe suprafata din acest an, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) înregistrase 1.025.772 de cereri, pentru o suprafaţă de 9.926.240,72 de hectare. Cele mai mari suprafeţe solicitate la plată se regăsesc în judeţele Timiş (542.317,87 ha), Constanţa (489.779,39 ha), Dolj (444.314,61 ha) şi Teleorman (437.759,68 ha).