Se ascute concurența pe piața cultivatorilor de soia

Facebook
Twitter

Anul acesta, fermierii care au mizat pe venituri frumoase din vânzarea semințelor de soia ar putea primi o lovitură de peste ocean.

Producătorii americani se pregătesc pentru campania de recoltare la soia, anul acesta fiind consemnate cele mai mari suprafețe cultivate cu soia din istoria Statelor Unite, potrivit datelor publicate de Ministerul american al Agriculturii. Suprafața cultivată cu soia a crescut față de anul precedent cu aproape 11%, ajungând la 34,31 milioane de hectare, adică o suprafață de peste trei ori mai mare față de cea pentru care au fost depuse cereri de subvenție pe suprafață la APIA pentru 2014. Cele mai mari suprafețe cultivate cu soia în Statele Unite sunt în statele Michigan, Minnesota, Nebraska, New York, Dakota de Nord, Ohio, Pennsylvania, Dakota de Sud și Wisconsin.

În schimb, suprafața cultivată cu porumb a scăzut cu circa 4% față de anul precedent, la 37 de milioane de hectare, însă oficialii americani au revizuit în creștere prognoza privind producția de porumb din 2014, fapt care a condus la reducerea prețurilor pe bursele internaționale.

„Chiar dacă porumbul este rege în Statele Unite, soia bate la ușa palatului. Creșterea suprafețelor cultivate cu soia a fost uimitoare în ultimii ani și cred că cererea de proteină, care e tot mai mare, a fost motivul reorientării fermierilor”, a declarat Grant Kimberly, un producător din Iowa, citat de ABC News.

Aproape o treime din producția de soia a statelor Unite este exportată în China, unde se înregistrează cea mai mare cerere de soia, care este folosită la hrănirea porcilor, păsărilor și a vacilor de lapte.

Suprafaţa cultivată cu soia în România în 2013 a scăzut cu 13,8% comparativ cu 2012, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Anul trecut, la plante uleioase, producţia a crescut cu 79,3%, atât datorită creşterii suprafeţei cultivate, cu 13,6%, cât şi a randamentelor la hectar. La soia, producția a crescut cu 45,2%.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE