„Sclavii de pe plantație” cer intervenția președintelui Klaus Iohannis: sindicatele din industria alimentară amenință cu greva generală

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Federația Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA) acuză ProAgro și Romalimenta că doresc să transforme angajații în „sclavi pe plantație” și anunță că a declanșat conflictul de muncă, ca urmare a refuzului celor două patronate de a începe negocierile pentru încheierea Contactului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului.

Salariații din sectorul industriei alimentare  sunt privați de drepturi fundamentale obținute în decursul ultimilor 25 de ani. Legea 62/2011, un act normativ impus de Guvernul Boc și nemodificat de Guvernul Ponta, transformă angajații în „sclavi pe  plantație”. Cele două organizații patronale din sector fac jocul multinaționalelor, al Consiliului Investitorilor Străini și, profitând de o legislație defavorabilă angajaților, îi lasă pe aceștia fără drepturile lor fundamentale”, se arată într-un comunicat remis de FSIA.

Organizația sindicală avertizează că va sesiza atât organizațiile europene și internaționale la care este afiliată, cât și pe cele din care fac parte ProAgro și Romalimenta cu privire la deciziile celor două patronate. De asemenea, FSIA solicită Guvernului modificarea e urgență a Legii nr. 62/2011, care prin efectele sale, elimină drepturile angajaților din sectorul privat, printre care și dreptul la grevă.

„Salariile de mizerie pe care le primesc angajații din sector, neacordarea compensațiilor bănești pentru muncă suplimentară, absența protecției sociale în cazul disponibilizărilor sau lipsa beneficiilor cu ocazia unor sărbători sunt aspectele care caracterizează sectorul industriei alimentare. În momentul de față, patronatele manifestă interesul pentru eliminarea în totalitate a drepturilor salariaților, urmând ca aceștia să se afle la bunul plac al angajatorilor, fără posibilitatea de a avea un cuvânt de spus”, se mai arată în documentul citat.

Totodată, FSIA arată că membrii Rompan, ai Asociației Române a Cărnii și ai Berarilor României se numără printre cei care se manifestă vehement în favoarea reducerii drastice a drepturilor angajaților.

Asociația sindicală cere președintelui Klaus Iohannis să medieze conflictul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE