Patronatele si sindicatele din industria alimentara solicita demisia ministrului Mediului

Facebook
Twitter

Patronatele si sindicatele din industria alimentara solicita suspendarea obligatiei de plata a contributiei privind reciclarea ambalajelor pana la intocmirea unui cadru legislativ „transparent, echitabil si controlabil” pentru toti actorii din lantul de reciclare. Mai mult decat atat, acestia solicita si demiterea ministrului Mediului pentru proasta gestionare a sistemului de colectare si reciclare si lipsa de control a autoritatilor, informeaza Agerpres.

„Din punctul nostru de vedere este cel mai puternic scandal pe care l-a avut Romania in ultimii 7-8 ani. Astazi am primit bomboana pe coliva pentru ca 25 ianuarie a fost data limita pentru depunerea hartiilor la MMAP pentru obligatiile de plata, iar la sfarsitul saptamanii trecute am mai primit o alta veste ‘imbucuratoare’, respectiv ca unul dintre reciclatori a afirmat ca toate cantitatile declarate in cursul anului trecut sunt false, in jur de 55.000 de tone. In bani, aceasta cantitate reprezinta ca taxa de mediu 25 de milioane de euro, adaugata deja la cele 20 de milioane de euro, inseamna ca pe doua luni ale anului trecut industria alimentara are de plata catre MMAP circa 45 de milioane de euro”, a declarat, intr-o conferinta de presa, presedintele Romalimenta, Sorin Minea, potrivit sursei citate.

Sorin Minea a mai precizat ca pentru anul viitor aceasta suprataxa de 2 lei/kg de ambalaj stabilita prin OUG 196/2005 reprezinta un total de 230 — 250 de milioane de euro, bani care vor fi platiti de cetateanul roman pe produsele alimentare.

„Alaturi de aceasta suma se mai adauga datoria din infringement pentru ca Romania va fi in infringement pentru proasta gestionare si din informatiile doamnei ministru (Cristiana Pasca Palmer, ministrul Mediului n.r.) aceasta va fi de 200.000 de euro pe zi, bani pe care il va plati tot contribuabilul. Cred ca este o lege prost facuta, ce-i drept nu acum, ci in urma cu 10 ani, este o lege prost urmarita de-a lungul timpului, care ni s-a spus ca functioneaza si care s-a dovedit nefunctionala si prin care s-au facut tot felul de fraude. Potrivit acestei legi pentru a nu plati taxa de 2 lei care este o penalitate, trebuia sa devenim contribuabil la o Organizatie de Transfer de Responsabilitate (OTR), am indeplinit conditiile legii, am platit 0,65 lei pe kg acestor firme si acum aflam ca din cauza altor firme de reciclare care au fraudat piata, tot potrivit acestei legi, cei buni de plata suntem noi, cei care am fost cinstiti”, a mai spus Sorin Minea.

In cadrul unui comunicat, Ministerul Mediului preciza ca intentia autoritatilor din domeniu nu este de a aplica penalitati pentru fiecare kilogram de deseu nereciclat, ci de a impulsiona un sistem functional de management al deseurilor de ambalaje care sa nu plaseze Romania in nefericita situatie a unui infringement pe aceasta tema, caz in care penalitatile europene ajung si la 200.000 euro pe zi.

Potrivit legii, orice agent economic care vinde pe piata produse ambalate are obligatia sa recupereze deseurile de ambalaje rezultate in urma consumului. Pentru asumarea acestei responsabilitati, agentii economici se pot organiza in cadrul unor structuri asociative de tip organizatie de transfer de responsabilitate sau isi pot recupera deseurile puse pe piata prin resurse proprii.

In cazul in care agentii economici nu-si indeplinesc tintele asumate, acestia sunt obligati legal sa contribuie la Fondul de Mediu cu 2 lei/kilogram pentru cantitatile de ambalaje nereciclate. Legislatia privind obligatiile de reciclare este in vigoare in Romania de mai bine de 10 ani, mai precizeaza Agerpres. In tot acest timp, au fost infiintate si autorizate zece Organizatii de Transfer de Responsabilitate (OTR), insa majoritatea lor nu si-au indeplinit obligatiile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE