Schimbari la vanzarile de carcase de bovine. Anuntul facut de Ministerul Agriculturii

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta ca a postat in dezbatere publica Ordinul pentru aprobarea Normelor tehnice de clasificare a carcaselor, de inregistrare si raportare a preturilor de piata ale carcaselor si ale animalelor vii, pentru specia bovine.

Proiectul de act normativ reglementeaza, la nivel national, derogarile de la clasificarea obligatorie prevazuta de Regulamentele UE, detaliaza si stabileste reguli pentru aplicarea obligatorie a grilelor Uniunii Europene pentru clasificarea carcaselor de bovine cu varsta mai mica de opt luni cu greutatea carcasei calde egala sau mai mare de 25 kg si a carcaselor de bovine cu varsta de minimum opt luni.

Tinand seama de caracteristicile propriilor efective de bovine, proiectul stabileste sa nu se aplice clasa de conformatie ”S” (superioara) pentru clasificarea carcaselor de bovine. Totodata, se reglementeaza norma potrivit careia clasele de conformatie ”O” si ”P” (clase de calitate inferioara) sunt impartite in doua subclase –P, P+ si -O, O+.

Citeste si: Fonduri europene 2022: 4,15 milioane de euro pentru achizitia de utilaje agricole

De asemenea, proiectul stabileste ca pe teritoriul tarii sa fie folosita ca prezentare de referinta la clasificarea carcaselor de bovine, prezentarea standard, astfel incat sa nu fie necesara aplicarea unor factori de corectie pentru alte parti anatomice ale carcasei de bovine care nu sunt mentionate in normele de reglementare.

Proiectul de act normativ detaliaza reguli de clasificare a carcaselor, stabileste procentul de erori admise la incadrarea in clasele de conformatie si de acoperire cu grasime, proceduri de cantarire, de marcare/etichetare a carcaselor.

In baza nationala de date a clasificarii se vor inregistra toate abatoarele autorizate, rezultatele tehnice de clasificare ale carcaselor si preturile de piata ale acestora, astfel:

a) Pentru bovinele vii provenite din tranzactiile comerciale;

b) Pentru bovinele vii provenite din prestarile serviciilor de sacrificare pentru furnizori, respectiv comercianti de animale si/sau mijlocitori de afaceri cu animale vii care trimit anual la abator peste 10.000 de bovine;

c) Pentru bovinele vii provenite din prestarile serviciilor de sacrificare pentru producatori si comerciantii de animale si/sau mijlocitorii de afaceri cu animale vii, altii decat cei mentionati la lit. b)

d) ) Pentru bovinele vii provenite din productia fermei/fermelor proprii ale abatoarelor.

Proiectul stabileste care sunt categoriile de carcase, clasele de conformatie si de acoperire cu grasime ale caror preturi trebuie incluse in rapoartele nationale de preturi, notificate saptamanal la DGAGRI. Aceste combinatii de categorii/clase de conformatie/grad de acoperire cu grasime trebuie sa corespunda unui numar de cel putin 30% din numarul bovinelor cu varsta de minimum 8 luni sacrificate pe teritoriul Romaniei.

Prin proiectul de ordin se stabilesc responsabilitati ale abatoarelor, agentiilor de clasificare, clasificatorilor carcase angajati/colaboratori ai acestora si ale clasificatorilor carcase independenti pentru indeplinirea obligatiilor specifice fiecaruia, referitoare la clasificarea carcaselor de bovine, prevazute de Hotararea Guvernului nr. 842/2021.

Proiectul de act normativ introduce obligativitatea folosirii unui formular de comunicare a pretului prin care abatoarele sa-si asume responsabilitatea inscrierii numarului matricol al bovinelor din pasaportul de origine al acestora si pretul negociat cu furnizorii/producatorii de animale sau dupa caz, sa inscrie aceste date din copiile documentelor puse la dispozitie de comerciantii/mijlocitorii de afaceri cu animale vii care cumpara animalele si le aduc la abator pentru prestarea serviciului de sacrificare.

Cetatenii si institutiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii in termen de 10 zile de la data publicarii pe adresa de e-mail: paula.barbut@madr.ro.  

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE