Schema de minimis de 5.000 lei pe cap de animal, pentru crescatorii de vaci

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Guvernul pregateste aprobarea unei noi scheme de minimis, de aceasta data pentru crescatorii de vaci. Mai exact, Executivul va aloca circa 4 milioane de euro pentru fermierii care doresc sa isi cumpere vaci si juninci pentru a ajunge la un efectiv de maxim 10 capete, facundu-i astfel eligibili inclusiv pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic.

„Este vorba despre schema de minimis pentru cumpararea de vaci si juninci, pentru a putea aduce cat mai multi fermieri din zona de non-comercial, catre cea comerciala. Pe sectorul ovin, schema este deja functionala, au reusit chiar sa epuizeze sumele deja alocate. Pe sectorul bovine sunt alocate 4 milioane de euro, pentru cumpararea de maxim 7 capete de juninci sau vaci. In sensul ca fermierul trebuie sa aiba minim 3 vaci la ora la care depune cererea si are dreptul sa-si cumpere maxim 7, pentru a veni la un efectiv de 10 capete, pentru a putea intra in SCZ. La un efectiv de 3.000 de capete prin care putem sa le achizitionam prin acest program, estimam ca vom aduce inca 3-4-5.000 de animale, care nu beneficiaza in prezent de sprijin cuplat”, a declarat Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.

Mai exact, daca un fermier are 4 vaci in prezent, va putea aplica pentru schema de minimis, pentru a achizitiona alte 6 vaci, diferenta pana la efectivul de 10 capete.

„Noutatea este ca de aceasta data fermierii nu mai trebuie sa se imprumute de bani pentru animalele pe care vor sa le achizitioneze. Vor putea sa faca un contract de livrare cu furnizorul de material de reproductie, fie ca e din Romania sau din strainatate, se va emite o factura, iar in momentul in care primeste banii, ajutorul de 5.000 lei pe cap, el plateste animalele si are obligatia ca in 2 saptamani de la incasarea banilor sa aiba animalele in exploatatie. Acest lucru ne va permite ca anul viitor de la 70.000-80.000 de animale in plata, sa aducem la plata in 2017 sa aducem circa 250.000 capete, mai ales ca avem o alocare pentru 300.000 de capete. Vrem sa ne apropiem de suma normala de SCZ, de circa 250 euro pe cap de animal”, a mai spus Claudiu Franc.

Proiectul de act normativ privind ajutorul de minimis urmeaza sa primeasca ultimele avize de la ministerele de resort, urmand ca saptamana viitoare sa fie aprobat in sedinta de Guvern.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE