Schema de ajutor pentru achiziționarea animalelor cu valoare genetică superioară va continua și în 2015

Facebook
Twitter

Schema de ajutor pentru achiziționarea de animale de rasă va continua și în 2015 prin oferirea sprijinului fermierilor români în achiziționarea animalelor de valoare genetică superioară.

„Am interacționat cu foarte mulți crescători de animale și majoritatea au apreciat hotărârile de guvern adoptate în urmă cu trei săptămâni. Acum suntem în plină campanie de primire de cereri. Până pe 10 noiembrie au ocazia să investească în genetică prin cumpărarea de berbecuți și prin cumpărarea de juninci, astfel încât să ajungă la un nivel minim de animale. Mă bucur că au apreciat această măsură, pentru că investițiile în genetică înseamnă o producție mai mare la carne și la lapte, deși mulți crescători au spus că timpul este foarte scurt. Probabil, vom mai avea o nouă sesiune și în anul 2015, pentru că este un sector care are nevoie de investiții foarte mari pentru a se revigora”, a decalarat Daniel Constantin, după vizita  efectuată la INDAGRA 2014.

Totodată, Daniel Constantin a adăugat că „După mulți ani în care efectivele la bovine au scăzut, am oprit acest declin și efectivele chiar au început să crească în acest an. Acum avem problema cu embargoul impus de Federația Rusă și crescătorii au o problemă suplimentară, de aceea anul următor am decis să venim cu un sprijin mult mai mare, dublu la anumite categorii și chiar de patru ori mai mare la alte categorii, pentru a sprijini creșterea efectivelor și a producției, lucruri care se vor regăsi în costul de producție”.

Agricultorii români uniți în toate domeniile de activitate

„M-am bucurat că au fost multe asociații la aceeași masă. După toate eforturile pe care le-am făcut și noi și dânșii este pentru prima dată când îi văd pe agricultori uniți în toate domeniile de activitate. Nu mai sunt două asociații care se ceartă și nu se pun de acord ca să promoveze un act normativ. Cred că acesta a fost marele câștig al acestui târg și cred că de aceea am putut construi în agricultură, pentru că s-au înțeles cu toții și lucrează până la urmă pentru binele lor”, a subliniat șeful Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a stat de vorbă cu crescătorii, unii dintre ei fiind însă nemulțumiți de faptul că nu au fost anunțați din timp de noile măsuri privind subvenționarea materialului genetic al animalelor. Daniel Constantin a degustat bunătățile de la stâna improvizată în incinta Romexpo, fiind însoțit pe tot parcusul vizitei de secretarii de stat Daniel Botănoiu și Peter Tamaș Nagy, dar și de ministrul pentru Societatea Informațională, Răzvan Cotovelea, și de europarlamentarul Laurențiu Rebega.

Daniel Constantin a trecut într-o scurtă vizită și pe la standul societății Ceahlău de tehnică agricolă, la salonul de păsări și în pavilionul central dedicat industriei alimentare, unde a vizitat standul unei firme care promovează noi tehnologii de ambalare a produselor alimentare. „Periplul” său la INDAGRA 2014 s-a încheiat la salonul dedicat produselor ecologice.

Producătorii agricoli pot primi până la 15.000 de euro / beneficiar, fonduri pentru achiziționarea de berbeci din rase specializate — cel mult 2.500 lei/cap și de juninci într-un cuantum de maximum 5.000 lei/cap.

Beneficiarii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru a primi bani în vederea achiziționării de berbeci de reproducție din rase specializate și de juninci din rase specializate vor depune cererile până la data de 10 noiembrie 2014la sediile direcţiilor pentru agricultură judeţene sau a Municipiului Bucureşti.

Beneficiarii schemei de ajutor sunt:

  1. crescătorii de ovine/bovine, persoane fizice care deţin certificat de producător emis potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr.661/2001 privind procedura de eliberare a certificatelor de producător;
  2. crescătorii de ovine/bovine, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale;
  3. crescători de ovine/bovine, persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu/sau fără personalitate juridică constituite conform legii.

Valoarea sprijinului financiar, care urmează a fi acordat începând cu data de 2 decembrie 2014, este:

  1.  maximum 2.500 lei / cap berbec de rasă specializată achiziționat;
  2.  maximum 5.000 lei / cap junincă din rasă specializată achiziționată;

Criteriile de eligibilitate pentru achiziționarea berbecilor de reproducție din rase specializate sunt:

  1.  să dețină un efectiv de minimum 150 capete și maximum 1000 capete femele ovine, identificate şi înregistrate în RNE, până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri;
  2.  berbecii de reproducție achiziționați să fie din rasele specializate cuprinse în lista întocmită de ANARZ care este anexă la Hotărârea de Guvern;
  3.  fermierii se obligă prin angajament scris să menţină în exploatație berbecii de reproducție achiziționați pe o perioadă de minimum 3 ani și să înscrie în Registrul Genealogic produșii femele obținuți din monta naturală cu berbecii de reproducție din rase specializate;
  4.  să deţină registrul individual al exploataţiei în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004 al Consiliului din 17 decembrie 2003 de stabilire a unui sistem de identificare şi de înregistrare a animalelor din speciile ovină şi caprină şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. şi a Directivelor 92/102/CEE şi 64/432/CEE;
  5.  achiziţionarea de berbeci de reproducție din rase specializate se realizează respectând proporția de un berbec la 30 de capete femele ovine deţinute; numărul maxim de berbeci de reproducţie care poate fi achiziţionat de un beneficiar trebuind să corespundă unui număr de 700 capete femele ovine/beneficiar.

Criteriile de eligibilitate pentru achiziționarea junincilor din rase specializate sunt:

  1. să dețină un efectiv maximum de 10 capete vaci, identificate şi înregistrate în RNE, până la data intrării în vigoare a hotărârii de Guvern;
  2.  junincile achiziționate să fie din rasele specializate cuprinse în lista ANARZ;
  3.  se obligă prin angajament scris să menţină în exploatație junincile achiziționate pe o perioadă de minimum 3 ani și să înscrie în Registrul Genealogic produșii obținuți din junincile din rase specializate;
  4.  să fie membru al unei forme asociative în cazul în care beneficiarul deţine mai puţin de 3 capete vaci;
  5.  să deţină registrul individual al exploataţiei actualizat în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. al Consiliului şi al Parlamentului European din 17 iulie 2000 de stabilire a unui sistem de identificare şi înregistrare a bovinelor şi privind etichetarea cărnii de vită şi mânzat şi a produselor din carne de vită şi mânzat şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 820/97 al Consiliului.
  6.  achiziționarea de juninci din rase specializate se realizează pentru atingerea unei dimensiuni minime de 10 capete bovine femele/beneficiar, iar numărul maxim de juninci din rase specializate pentru care se acordă ajutor de minimis este de maximum 10 capete/beneficiar.

Fermierii pot afla detalii privind documentele necesare accesării schemei, precum și toate informațiile referitoare la procedura de derulare a acesteia de la direcţiile pentru agricultură judeţene sau a Municipiului Bucureşti, care se ocupă de implementarea schemei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE