Scăderi pe toate liniile în sectorul laptelui, înainte de eliminarea cotelor

Facebook
Twitter

Cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 5.922 tone (-8,5%), în luna ianuarie 2015, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent.

Producţia principalelor produse lactate a scăzut în luna ianuarie 2015 comparativ cu luna corespunzătoare din anul 2014 astfel: lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 218 tone (-1,3%) şi brânzeturi inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă cu 139 tone (-2,7%), potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Creşteri ale producţiei în luna ianuarie 2015 comparativ cu luna ianuarie 2014 au avut loc la: smântâna de consum cu 632 tone (+12,7%), lapte de consum cu 1230 tone (+5,6%) şi  unt cu 12 tone (+1,5%).

Cantitatea de lapte brut importat a scăzut de la 10.013 tone în luna ianuarie 2014 la 7.227 tone în luna ianuarie 2015 (-27,8%).

De la 1 aprilie 2015, vor fi eliminate cotele de lapte la nivel european. Din 2007, România nu a produs niciodată suficient lapte pentru a acoperi cota, iar mici fermieri se tem că vor fi eliminați de pe piață de către multinaționalele care vor apela masiv la importuri din luna aprilie.

„Producătorii de lapte se confruntă cu o situație economică foarte dificilă ca urmare a scăderii prețurilor, a creșterii costurilor de producție și a randamentului scăzut. Aceștia întâmpină probleme legate de lichidități. În plus, mulți producători vor plăti probabil o uriașă taxă pe excedent anul acesta. Prin urmare, salut discuțiile de astăzi din comitetul de gestionare a organizării comune a piețelor agricole privind propunerea Comisiei de ușurare a presiunii asupra agricultorilor, extinzând termenul de plată a taxei pe excedent”, a declarat președintele grupului de lucru „Lapte” al Copa și Cogeca, Mansel Raymond, după ce Comitetul de gestionare a organizării comune a piețelor agricole a discutat despre inițiativa Comisiei de a ușura sarcina generată de taxa pe excedent asupra producătorilor europeni de lactate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE