Scadere alarmanta a absorbtiei fondurilor europene

Facebook
Twitter

Gradul de absorbtie a fondurilor europene a inregistrat o scadere alarmanta, in sectorul vitivinicol, un domeniu de altfel aflat pe primul loc la accesarea banilor europeni, in 2014.

Unul dintre motive, potrivit Patronatului National al Viei si Vinului, il reprezinta ingerintele Curtii de Conturi a Romaniei in redactarea legislatiei, generand astfel blocaje majore in accesarea programelor cu finantare europeana.

PNVV aduce din nou in atentia decidentilor politici trei cazuri cu impact negativ major asupra competitivitatii producatorilor romani: Legislatia privind gestionarea ambalajelor si deseurilor de ambalaje — Legea nr. 249/2015 si actele normative subsecvente, in conditiile in care statul roman nu a creat mecanisme de recuperare/reciclare a ambalajelor si nici de prelucrare a acestora, mentinand arbitrar insa obligatia producatorilor de a achita 2 lei/kg de ambalaj; scaderea alarmanta a gradului de absorbtiei a fondurilor europene in sectorul vitivinicol, in primul rand din cauza ingerintelor Curtii de Conturi a Romaniei in redactarea legislatiei, fara sa aiba pregatire profesionala specifica si bazandu-se strict pe o abordare birocratica contabiliceasca, generand astfel blocaje majore in accesarea programelor cu finantare europeana.

Spre exemplificare, daca pana in anul 2014 sectorul vitivinicol avea grad de 100% absorbtie, anul acesta suntem la circa 10%; intarzierea acreditarii Autoritatilor de Management ale Programelor Operationale intarzie flagrant absorbtia fondurilor europene.

De asemenea, Patronatul National al Viei si Vinului precizeaza ca actuala criza politica, precum si blocajele din institutiile publice centrale, afecteaza grav economia si producatorii romani.

Criza politica si blocajele din institutiile publice centrale, lipsa mediului economic cu predictibilitate legislativa si fiscala, variatiile majore ale cursului valutar sunt premise majore care afecteaza grav economia si producatorii romani. Patronatul National al Viei si Vinului solicita public raspunsuri si o reactie adecvata si conforma competentelor Parlamentului si Guvernului Romaniei, din partea PSD, ALDE, PNL, USR, UDMR la problemele de mai sus.

Pentru noua perioada de programare 2014 – 2018, Romania beneficiaza de o alocare financiara anuala de 47,7 milioane euro in cadrul Programului National Vitivinicol.

Productia de vin a Romaniei din 2016 va fi mai mare cu 37% fata de cea inregistrata anul trecut, conform estimarilor realizate de Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIV). Cu toate acestea, productia mondiala de vin va cobora cu 5% in 2016, comparativ cu 2015, din cauza vremii nefavorabile, informeaza Agerpres.

Conform OIV, dupa doua recolte slabe, Romania a revenit la un nivel bun de productie, in 2016 fiind inregistrata o productie de 4,8 milioane hectolitri, cu 1,3 milioane hectolitri sau 37% mai mult decat in 2015, ceea ce o plaseaza pe locul 13 in clasamentul celor mai mari producatori mondiali de vin.

In schimb, productia mondiala de vin in 2016 este estimata la 259,5 milioane de hectolitri, cu 5% mai putin decat in 2015. OIV subliniaza ca este vorba de una dintre cele mai mici productii din ultimii 20 de ani, care este insa marcata de situatii foarte diferite din cauza evenimentelor climatice.

Astfel, Italia urmeaza sa-si pastreze pozitia de cel mai mare producator mondial de vin, cu 48,8 milioane hectolitri (-2% comparativ cu 2015), urmata de Franta, cu o productie de 41,9 milioane hectolitri (-12%). Urmeaza Spania, cu o productie de 37,8 milioane hectolitri (crestere de 1% comparativ cu 2015), SUA — cu o productie de 22,5 milioane de hectolitri (+2%), si Australia — cu o productie de 12,5 milioane de hectolitri (+5%).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE