Proiectul de lege privind înfiinţarea Regiei Autonome „Administraţia Canalului Siret Bărăgan” va fi dezbătut de Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor, săptămâna aceasta.
Proiectul de lege este deosebit de important pentru agricultori, în condițiile în care Regia Autonomă „Administraţia Canalului Siret Bărăgan” va fi instutuţia care va administra, realiza, extinde şi exploata bunurile ce fac parte din infrastructura Canalului Siret-Bărăgan. În acest caz, Camera este for decizional, după ce proiectul iniţiat de Guvern a fost adoptat de către Senat pe data de 17 martie. Conform procedurii, Comisiile de specialitate de la Cameră vor trebui să dea avizele pe 3 aprilie.
Regia Autonomă „Administraţia Canalului Siret Bărăgan” va efectua studiile şi documentaţiiler tehnioco-economice necesare proiectării şi realizării canalului şi va urmări întreg procesul până la finalizarea investiţiei, potrivit documentul adoptat de Senat. În proiect se mai precizează că regia va putea concesiona unui administrator privat activitatea de exploatare şi întreţinere a canalului, inclusiv prin intermediul unui operator privat/concesionar.
Construcția Canalului Siret-Bărăgan necesită investiții de aproximativ 2,6 miliarde de euro. Fondurile necesare vor fi finanţate din bugetul de stat, concesionări sau parteneriate public-privat, împrumuturi sau fonduri externe nerambursabile. Una dintre sursele de finanțare anunțate de guvern o reprezintă companiile chinezești. De asemenea, finanțarea se va face și din perceperea unor tarife asupra activităţilor de exploatare a canalului Siret-Bărăgan, tarife de concesiune şi alte venituri.
Realizarea Canalului Siret-Bărăgan, care va avea, conform proiectului, o lungime de 190 de km, va genera un spor de producție de 120 milioane euro, anual. Autoritățile au calculat că acest canal va permite irigarea a peste 500.000 de hectare teren, din care 80% fără mecanisme de pompare.