Sancțiunile impuse băncilor rusești vor duce la scumpirea grâului în 2015

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii ruși fac rost greu de bani pentru a înființa noile culturi de grâu, după ce Occidentul a impus o serie de sancțiuni băncilor ruse, astfel că suprafața cultivată cu grâu s-ar putea reduce, iar prețurile la nivel mondial să crească.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina, doi dintre cei mai mari producători de grâu din lume, lovește direct în fermieri. Pentru cultivatorii de grâu din Rusia, situația este destul de sumbră.

„Sancțiunile impuse băncilor ruse va conduce la creșterea prețurilor la grâu anul viitor, deoarece fermierilor ruși le va fi din ce în ce mai greu să găsească surse de finanțare pentru a înființa noile culturi. Suntem obișnuiți să avem mâncare din belșug și la un preț pe care să ni-l putem permite. Dar criza din Ucraina ar trebui să ne reamintească tuturor că nu trebuie să glumim atunci când vine vorba de securitatea alimentară a Marii Britanii”, a declarat profesorul Tim Benton, cel care conduce programul de securitate alimentară a Marii Britanii, citat de Daily Telegraph.

În ceea ce privește decizia Rusiei de a interzice importurile de alimente din Europa, Statele Unite și Australia.

„Chiar și aceste decizii trebuie să ne reamintească faptul că schimburile comerciale cu alimente, pe care le tratăm cu indiferență, pot fi construite pe o fundație slabă”, a subliniat Tim Benton. Acesta a mai adăugat că Marea Britanie este foarte expusă acestor șocuri legate de stocuri și prețuri, în condițiile în care producția internă acoperă doar 62% din necesarul de consum.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE