Sămânţa de calitate certificată crește profitul fermierilor

Facebook
Twitter

În judeţul Suceava va fi reintrodusă, din 2014, după aproape 20 de ani, cultura porumbului de sămânţă prin loturi de hibridare, potrivit directorului executiv al Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor (ITCSMS) Suceava, Vasile Costan, citat de Agerpres.

Suprafaţa certificată de cereale de toamnă a crescut semnificativ de la 636,1 hectare în anul de piaţă 2012-2013 la 1.018,7 hectare pentru anul de piaţă 2013-2014, la care se va adăuga cea de cereale de primăvară şi cartof sămânţă. Totodată, activitatea de certificare a materialului săditor pomicol şi dendrologic a condus la creşterea numărului de pepiniere de producere de material certificat, a creşterii suprafeţei acestora şi a comercializării de material ce corespunde cerinţelor de calitate.

”Micii producători neprofesionişti, folosind la înfiinţarea culturii de seminţe de calitate, analizate prin producţia pe care o vor scoate din loturile înfiinţate, vor putea amortiza cheltuielile cu lucrările mecanice, tratamente fitosanitare şi recoltare. În concluzie, cine va folosi sămânţă de calitate certificată şi analizată de Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor va avea o producţie mai mare”, a declarat directorului executiv al Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor (ITCSMS) Suceava, Vasile Costan, citat de Agerpres.

ITCSMS Suceava a certificat în vederea comercializării 751,8 tone cereale, din care 480,32 tone pentru comercializare şi 271,48 tone pentru necesar propriu în vederea însămânţării pentru anul 2014, 14,9 tone măzăriche de primăvară, 23 de tone de orzoaică şi 20 de tone de cartof de sămânţă. S-au efectuat 455 de analize oficiale de laborator şi 130 de analize informative la producători profesionişti.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE