Dupa ce si-au unit fortele si au accesat fonduri europene, saisprezece ciobani din Arad au reusit sa devina primii si singurii fermieri din Romania care detin o fabrica de procesare a laptelui de oaie. In pofida crizei economice si, mai nou, a pretului foarte scazut la materia prima, cei saisprezece ciobani din comuna Socodor se pot mandri acum ca isi exporta produsele in tari precum Spania, Italia si Slovenia.
Povestea celor 16 ciobani din Arad incepe in anul 2008, atunci cand se decid sa se asocieze intr-un SRL pentru a putea construi, cu fonduri europene, o fabrica de procesare a laptelui de oaie. Dupa ce au pus banii in comun, circa un milion de euro, acestia au accesat prin programul FEADR, masura 123 – „Creșterea valorii adăugate a produselor agricole și forestiere”, fonduri europene in valoare de 1 milion de euro.
„Noi avem aici in Arad o asociatie a crescatorilor de oi. Totul a inceput cand intr-o sedinta din 2008 am propus sa consturim o fabrica de lapte, sa facem un SRL. Din 400 de membri pe care ii are asociatia, 16 au fost de acord sa ne asociem. Asa am depus proiectul. Investitia a costat 2 milioane de euro, am primit finantare de 1 milion de euro, iar celalalt milion l-am avut noi, toti cei 16 crescatori. In 2010 ne-am apucat de constructia fabricii, iar in 2011 am deschis-o”, povesteste Ioan Branga, director general al fabricii „Cris Sib Lacto”, pentru StiriAgricole.ro.
Toti cei 16 asociati au fermele dotate cu un rezervor de raciere a laptelui, acesta fiind transportat ulterior la fabrica de lapte, unde este procesat. „Cris Sib Lacto” detine in prezent 24 de angajati si proceseaza in fiecare zi peste 20.000 de litri.
„Noi, cei 16 fermieri avem in total 30.000 oi. Fiecare are ferma lui si efectivul lui de oi. Noi il procesam in comun la fabricuta. Fiecare are tanc de racire la ferma, mergem cu masina si ducem laptele la fabrica. Mai cumparam de asemenea de la 50-60 de fermieri lapte de vaca”, mai spune Ioan Branga.
La fabrica celor 16 ciobani din Socodor se produce inclusiv celebra branza telemea de Sibiu. De asemenea, portofoliul produselor comercializate mai contine cas din lapte de vaca, cas afumat din lapte de vaca, telemea din lapte de vaca, urda din lapte de oaie/vaca, branza dulce din lapte de vaca.
In 2014, fabrica din Socodor a vandut produse in valoare totala de circa 2 milioane de euro. O parte importanta din aceasta suma a venit si din comertul cu alte tari, asta deoarece fabrica de procesare a laptelui de oaie isi exporta produsele in patru tari: Spania, Italia, Bulgaria si Slovenia.
„Produsele noastre reusim sa le vindem in mai toate supermarketurile si hipermarketurile din tara, precum si la export, in patru tari. Cu toate acestea, este foarte mare concurenta si o presiune foarte mare pe piata, mai ales anul acesta cu embargoul din Rusia. Olanda, Germania exportau spre Rusia, insa acum au venit aceste exporturi pe Romania. Din pacate, pretul este foarte scazut, si la materia prima, si la produse. Suntem optimisti totusi. Acesta e viitorul, sa procesezi intr-o unitate specializata”, mai spune Ioan Branga, director general al fabricii „Cris Sib Lacto”.
Noua produse ale fabricii din Socodor au obtinut atestarea Asociatiei Bio Romania, certificare care garanteaza ca branzeturile fabricate de „Cris Sib Lacto” sunt naturale, fiecare produs fiind recunoscut prin sigla aplicata pe ambalaj.