A fost stabilită valoarea subvențiilor pe suprafață pentru anul 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind valoarea plăţilor care se acordă pentru anul 2014 în sectorul vegetal, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, prin aplicarea schemei de plată unică pe suprafaţă, schemei de plată separată pentru zahăr și a schemei de plată specifică pentru orez din zonele defavorizate, altele decât zona montană.

Beneficiarii plăţilor efectuate în cadrul schemelor de plăţi sunt cei prevăzuţi în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare, care se acordă în agricultură începând cu anul 2007 şi pentru modificarea art.2 din Legea nr.36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.139/2007, cu modificările ulterioare.

În cazul cerealelor pentru boabe (grâu comun, grâu dur, triticale, secară. Orz, secară, orzoaică, ovăz, porumb, porumb zaharat, sorg, orez, mei, hrișcă etc.), valoarea subvenției pe suprafață este de 156,89 euro.

Subvenția pentru plante proteice (leguminoase pentru boabe ca mazăre și fasole pentru boabe, linte, bob, lupin, năut) și plante industriale și medicinale (floarea soarelui, rapiță, soia, in pentru ulei, in pentru fibră, cânepă pentru fibră, tutun, fenicul, levănțică, mentă, anason, arahide, mac, ricin, susan, șofrănel etc.), plante tuberculifere (cartofi timpurii, semitimpurii, târzii etc.), plante rădăcinoase (sfeclă de zahăr sau furajeră) este de 156,89 euro pe hectar.

Subvenția pe suprafață pentru legume proaspete, pepeni, căpșun, cicoare, flori și plante ornamentale, pajiști, plante de nutreț, lot semincer, teren necultivat, sere și solarii este de 156,89 euro.

Subvenția pe suprafață pentru pajiști permanente comunale, utilizate în comun sau individual, este de 156,89 euro.

Subvenția pe suprafață pentru livada tradiţională utilizată extensiv, pepiniere viticole şi plantaţii, portaltoi, plante energetice nonalimentare (nonagricole), vii pe rod sau în conversie etc. este de 156,89 euro.

Pentru a afla mai multe despre cuantumul plăţilor pentru anul 2014, care se acordă în sectorul vegetal în cadrul schemelor de plată, consultați Hotararea privind subventiile pe suprafata care se vor acorda in 2014.

Plăţile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4102 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2014 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 342 din 1 octombrie 2014.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE