Rușii țin închisă poarta pentru exportatorii de porci din UE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeană a făcut apel încă o dată la Federaţia Rusă să se angajeze în discuţii constructive cu privire la problema embargoului impus de această ţară exporturilor de porci din Uniunea Europeană.

„La 24 ianuarie, a fost detectată infestarea cu pestă porcină africană (ASF) la doi mistreţi, în sudul Lituaniei, care se învecinează cu Belarus. Au fost luate imediat măsuri pentru a preveni extinderea bolii dinspre zonele infectate din Lituania”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, citat de Agerpres.
Cele mai recente dovezi ştiinţifice arată că aceste două cazuri de ASF din Lituania sunt legate de încercările nereuşite de a controla prezenţa prelungită a ASF în regiunile vestice ale Rusiei şi recenta apariţie a bolii în Belarus. Nu există informaţii sau dovezi furnizate de ruşi cu privire la măsurile luate privind limitarea riscului de răspândire a bolii în UE, se menţionează în comunicat.

Rusia a impus în urmă cu două săptămâni restricţii comerciale fără precedent cu privire la exportul de porci şi de carne de porc din toate cele 28 de state membre ale UE, chiar dacă prezenţa bolii a fost identificată doar într-o zonă restrânsă din Lituania. Aceste restricţii, dincolo de faptul că au un impact economic grav asupra operatorilor europeni din această industrie, sunt în acelaşi timp disproporţionate şi contrare principiilor comerciale internaţionale.

Rusia continuă să aplice acest embargo comercial, în ciuda unei solicitări, deocamdată fără succes, venită din partea comisarului Borg de a se întâlni cu reprezentanţi ruşi din acest domeniu şi de a purta discuţii la nivel oficial şi tehnic.

„Fac apel încă o dată la Federaţia Rusă să se angajeze în discuţii constructive pe această temă în vederea găsirii unei soluţionări satisfăcătoare”, a subliniat comisarul Borg, care s-a declarat pregătit să călătorească la Moscova cât mai repede pentru a ajunge la o soluţie amiabilă în vederea reluării fluxurilor comerciale.

La 31 ianuarie, Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarului pentru sănătate, a anunţat că discuţiile cu Federaţia Rusă privind interzicerea cărnii de porc din Uniunea Europeană continuă. Potrivit acestuia, comisarul pentru sănătate, Tonio Borg, a cerut să se întâlnească cu ministrul rus al agriculturii, pentru a se găsi un răspuns cât mai rapid care să soluţioneze această problemă ce poate afecta piaţa UE.

Comisia Europeană a adoptat rapid măsuri de protecţie interimare în Lituania, după ce două cazuri de pestă porcină africană au fost confirmate la porci mistreţi. Pe baza acestei decizii, autorităţile lituaniene au aplicat imediat toate restricţiile impuse de legislaţia Uniunii Europene.

Astfel, o echipă de experţi veterinari ai Comisiei s-a deplasat atunci în zonă, pentru a asista şi consilia autorităţile lituaniene. Acestei echipe li s-au alăturat experţi din Rusia şi Belarus de la Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor. Potrivit primelor estimări, se pare că virusul din Lituania ar proveni din ţări vecine, non-UE.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE