Moscova se răzbună și pe europeni și pe ruși

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că vor fi suspendate timp de un importurile de produse agroalimentare din statele care au instituit sancțiuni asupra Rusiei, ca urmare a crizei din Ucraina. Decizia nu va avea un impact semnificativ asupra României.

De ani buni, producătorii români încearcă să ajungă din nou pe piața rusă, fără succes însă. Condițiile impuse de autoritățile sanitar-veterinare ruse celor care vor să exporte alimente în această țară sunt, de multe ori, mult mai dure comparativ cu cele europene. Spre exemplu, România nu a mai exportat vite sau carne de vită în Rusia de aproape două decenii. Cu toate acestea, autoritatea sanitar-veterinară rusă a decis s interzică importurile de acest tip, invocând o presupusă epidemie a bolii vacii nebune, depistată în județul Cluj. De fapt, este vorba de un caz atipic, care nu pune în pericol efectivele de animale sau consumatorii. Practic, Rusia interzice ceva ce nu există.

Totodată, Rusia a decis ieri să limiteze importurile de animale din Italia, Bulgaria şi Grecia, invocând existenţa unor boli.

Nici Polonia nu a scăpat de represalii economice. Devenită unul dintre principalii exportatori de mere, Polonia nu va mai putea exporta marfa în Rusia. Pentru a repara prejudiciile aduse fermierilor de deciziile Moscovei, Polonia a cerut compensații de la Comisia Europeană.

Totodată, legumele și fructele din Republica Moldova nu mai pot fi exportate în Rusia, după ce anul trecut a fost instituită o interdicție cu privire la vinuri. În acest context, România a cerut Comisiei Europene urgentarea procedurilor privind aplicarea Acordului de Liber Schimb, astfel încât primele fructe și legume de peste Prut să ajungă pe piața comunitară, fără taxe vamale, până la jumătatea lunii august.

De asemenea, o bună parte din legumele și fructele produse în Republica Moldova ar putea fi stocate în depozitele din România și Germania. Miniștrii Agriculturii din România și omologul său german ar putea întreprinde o vizită la Chișinău în septembrie, pentru a stabili detaliile preluării producției de fructe și legume de peste Prut.

Pentru legumicultorii și pomicultorii români, scutirea de taxe vamale aplicată fructelor și legumelor din Republica Moldova vor reprezenta o concurență serioasă, mai ales că se apropie sezonul recoltării la mere și struguri de masă, în condițiile în care România a cerut dublarea contingentelor din Republica Moldova, la 20.000 de tone de prune și tot atâtea de mere și la 80.000 de tone de struguri de masă.

„Este o concurență, dar trebuie să fim solidari, dacă într-adevăr vrem să sprijinim Republica Moldova în vederea integrării europene”, spune ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Potrivit autorităților de la Chișinău, Republica Moldova ar putea depune anul viitor cererea de acceptare a candidaturii la statutul de stat membru al Uniunii Europene.

Represaliile Moscovei vizează și importurile din Statele Unite, fiind în principal vizate cele de carne de pui. În schimb, Rusia încearcă o apropiere de Turcia, pentru a acoperi necesarul de consum intern.

Schimbarea partenerilor comerciali implică însă cheltuieli suplimentare, iar soluția găsită de Moscova pentru a face investițiile necesare a fost transferul unor sume consistente din fondul de pensii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE