Rusia face exporturi masive de grâu, punând presiune pe prețurile din regiune

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Rusia, unul dintre principalii exportatori de grâu de la Marea Neagră, ar putea obține o producție de 59 de milioane de tone de grâu anul acesta, potrivit estimărilor realizate de ministerul american al Agriculturii.

Inițial, oficialii americani estimaseră că producția de grâu a Rusiei va fi de 53 de milioane de tone. Totodată, și estimările privind producția de grâu a Ucrainei au fost revizuite în creștere cu un milion de tone.

„Prognozele privind creșterea producției în Rusia și Ucraina se bazează pe ultimele rapoarte privind recolta, care arată producții foarte mari la grâul de toamnă, în special pentru Rusia”, se arată în raportul Departamentului pentru Agricultură.

Chiar dacă producția este mai mare, prețurile intră la apă, astfel că fermierii ruși nu vor câștiga prea mult. La export, prețul unei tone de grâu din producția 2014, cu un conținut de proteină de 12,5%, a coborât de la 300 de dolari la 243 de dolari în ultimele șapte zile. În același interval, prețul unei tone de grâu cu conținut de proteină de 11,5% a scăzut la 235 de dolari, potrivit datelor publicate de compania de consultanță agricolă IKAR.

Potrivit ministerul rus al Agriculturii, fermierii locali au recoltat deja 44 de milioane de tone de grâu de pe aproximativ jumătate din suprafața cultivată. Producția medie la hectar este de circa 3,55 de tone, față de 2,98 de tone, cât a fost producția medie în 2013.

În primele două săptămâni ale lunii august, Rusia a exportat 1,8 milioane de tone de grâne, inclusiv 1,55 milioane de tone de grâu. În luna iulie, exporturile de grâne realizate de Rusia s-au ridicat la 3,1 milioane de tone, din care 2,7 milioane de tone de grâu, acesta fiind cele mai mari volume exportate vreodată în luna iulie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE