Decizia Rusiei de a interzice importurile de carne din vită din țara noastră ar putea constitui un precedent periculos pentru relația cu China.
În luna noiembrie a anului trecut, România a încheiat cu China o serie de acorduri care permit exportul de animale vii, carne și lactate. Ulterior semnării acestor acorduri, delegații formate din experți chinezi au vizitat mai multe ferme și abatoare din țară. În ceea ce privește carnea de vită, chinezii au vizitat nouă abatoare din toată țara, aparținând unul număr de șapte societăți.
„Chinezii vor să importe carne de vită cu os și macră, mușchi”, ne-au declarat surse din ANSVSA.
În prezent, cele șapte societăți pregătesc documentele cerute într-o primă fază de chinezi. Această etapă face parte din procesul de acreditare a firmelor care vor putea exporta. Deocamdată, este prematur să vorbim despre data la care se vor face primele exporturi de carne de vită în China, în condițiile în care chinezii sunt extrem de riguroși, iar procedurile foarte birocratice. Spre exemplu, pentru a putea exporta, producătorii români de carne de vită au nevoie de acreditare, însă nici măcar modelul de certificat nu a fost agreat, arată sursele citate.
În plus, chinezii cer foarte multe documente și ajung ca, după ce le-au primit, să solicite noi date.
„Chinezii sunt foarte deschiși, însă în ultima clipă mai cer ceva. Birocrația e foarte mare, documentația cerută e foarte foarte stufoasă. Firmele noastre lucrează și cu câte trei-patru traducători ca să termine la timp dosarele. După ce vor primi aceste informații, chinezii vor trimite o serie de chestionare extrem de detaliate, referitoare la numărul de angajați, producție, condițiile din abatoare și ferme, pe care producătorii vor trebui să le completeze. La ei există practic dou autorități care supraveghează importurile. Am sperat că la vită va merge mai repede ca la porc, dar răspunsul trenează”, au subliniat sursele din ANSVSA.
România a trimis și o solicitare pentru a putea exporta lapte praf în China, dar încă așteaptă răspuns. Totodată, nu s-a primit niciun răspuns cu privire la exporturile de oi.
În acest context, decizia Rusiei de a interzice importurile de carne de vită și produse din carne de vită, precum și a furajelor care conțin proteină de la bovine, poate crea un precedent periculos în relația cu China. Interdicția vine după ce Organizația Mondială a Sănătății (OIE) a retras României statutul de țară cu risc neglijabil în ceea ce privește apariția encefalopatiei bovine spongiforme, mai cunoscută ca boala vacii nebune. OIE a luat această decizie după ce un oficial al organizației a semnalat un caz în județul Cluj.