Rusia a cheltuit 2 miliarde de dolari pentru a stimula producţia de carne de porc

Facebook
Twitter

Din luna februarie a acestui an, Rusia a blocat importurile de carne de porc din Statele Unite și a impus restricţii și pentru o serie de alți mari furnizori. Acesta este doar unul din pașii făcuți de guvernul de la Moscova pentru a-și atinge scopul: carnea consumată în Rusia să fie produsă în Rusia.

Până în 2020, guvernul dorește ca 85% din consumul de carne să fie acoperit din producția internă. Pentru aceasta a alocat 2 miliarde de dolari în perioada 2009-2012, fonduri care au finanțat programe de susținere a producției de carne de porc, de la achiziția de animale din rase pure, îmbunătățirea raselor existente, construcția de sisteme de centre de fătare, îngrășare și abatorizare a porcinelor, la cercetare și instruirea crescătorilor. Pe lângă acestea, eforturile guvernamentale au vizat și sectorul bancar, prin garantarea creditelor luate de crescătorii de porci, relaxarea fiscal în domeniu și construirea de drumuri, rețele de apă și canalizare, precum și a unor noi rețele de alimentare cu energie electric, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor fermierilor.

Ca să își protejeze și investiția, dar și afacerile producătorilor interni, Rusia a introdus cote pentru importurile de carne de porc.

Toate aceste măsuri, precum și creșterea puterii de cumpărare a populației le-a adus profituri frumoase crescătorilor de porcine, de 10-15% anual. Câștigurile bune au trezit interesul și altor investitori.

Măsurile protecționiste și de stimulare a industriei cărnii de porc au avut succes, dacă privim situația prin prisma scopului asumat de a acoperi cea mai mare parte a consumului din producția internă, după cum notează experții USA Meat Export Federation, care notează că, din 2007 și până în prezent, efectivele de porci ale Rusiei au sporit cu 13%, iar ponderea efectivelor gata de sacificare în totalul efectivelor a avansat de la 60% în 2007 la 78% în 2012. Producția de carne de porc a crescut cu 20%, ajungând să acopere, la finele lui 2012, 66% din consumul intern. Spre comparație, în 2008, doar 61% din carnea de porc consumată de ruși provenea de la animale crescute în Federație.

Rusia ar fi făcut progrese și mai mari în ceea ce privește atingerea scopului ca 85% din consumul intern să fie acoperit din producția locală, dacă apetitul rușilor pentru preparatele din carne de porc nu ar fi crescut și el, în perioada 2007-2012. Consumul a urcat cu 11% în intervalul menționat, dar nu a ajuns decât la jumătate din media europeană.

Criza internațională nu i-a ocolit nici pe producătorii ruși: prețurile de vânzare s-au diminuat cu aproape o treime, în vreme ce prețurile furajlor au înregistrat o creștere tot de circa 30%. În ultimele 7 luni, prețurile în viu s-au plasat sub costurile de producție. Așa se face că până și fermele mari, complet automatizate au probleme. Mulți fermieri mici s-au declarat în pragul falimentului. Cei mai afectați de criză sunt fermierii mici, care au intrat recent în afaceri.

În plus, importatorii au așteptat ca Rusia să adere la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), lucru care s-a petrecut în luna august a anului trecut. După aceea, fiind obligată să se supună unor noi reglementări, Moscova nu a mai putut controla la fel de bine importurile, care, în ultimele luni ale anului, au sporit considerabil față de prima parte din 2012.

Confruntați cu pierderi masive, crescătorii de porci din Rusia s-a întors către guvern, cerând sprijin și dând vine pe importuri și aderarea țării lor la OMC. Ei au cerut și despăgubiri de la stat și plata unor subvenții. Mai mult, au solicitat blocarea sau măcar reducerea importurilor.
Deocamdată, guvernul a mărit taxele pentru importurile de carne de porc din Brazilia. Autoritatea sanitar-veterinară a început să emită noi reglementări, mult mai stricte, privind calitatea cărnii din import, și a sistat importurile de animale vii din UE, aplicând și restricții la importurile de carne și produse din carne din diverse state europene.

Producătorii și-au atins doar parțial scopul: importurile s-au redus, dar prețurile de comercializare au continuat să scadă. Dacă administrația de la Moscova nu va găsi rapid o soluție, s-ar putea să nu își atingă ținta ca, până în 2020, consumul intern să fie acoperit în proporție de 85% din producția internă, mai scriu specialiștii USA Meat Export Federation. Totuși, o agenție de specialitate din Rusia a anunțat săptămâna aceasta că exporturile de carne ale Rusiei se vor dubla până în 2017 comparativ cu 2013.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE