România și cartofii: producția medie a crescut ca Făt-Frumos

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Anul trecut, producția medie la cartofi la nivel european a fost de 31,29 tone la hectar, iar România a înregistrat una dintre cele mai ridicate rate de creștere a producției medii la hectar.

Astfel, în 2013, România a înregistrat o rată de creștere a producției medii la hectar de 37,5%, ocupând primul loc la nivel european. Producție medie obținută anul trecut a fost de 14,79 tone la hectar.

Pe locul secund s-a plasat Bulgaria, cu o rată de creștere a producției medii la hectar de 34,9%, urmată de Marea Britanie (18,4%) și Finlanda (15,5%). În top 5, pe ultimul loc s-a plasat Ungaria cu rată de creștere a producției medii la hectar de 13,2%.

În ciuda creșterii producției, România mai are de lucru până să ajungă la un nivel al productivității comparabil cu cel înregistrat în state ca Olanda, Belgia, Danemarca sau Germania, care conduc în topul producătorilor, din punctul de vedere al producției medii la hectar înregistrate în 2013. Totuși, trebuie avut în vedere și faptul că în unele din aceste state clima este mai rece iar perioada de vegetație mai mare. În plus, fermierii de acolo folosesc cantități mai mari de îngrășăminte chimice, confort statisticilor europene oficiale.

Pe primul loc la nivel european în funcție de producția medie de cartofi la hectar obținută în 2013 se plasează Olanda (43,68 tone), urmată de Belgia (43,51 de tone) și Germania (41,69 de tone). Pe locul al patrulea se plasează Marea Britanie și Franța, ambele cu producția medie de cartofi la hectar obținută în 2013 de 41,46 de tone, urmate de Danemarca (40,60 tone).

Polonia, către care se întorc privirile politicienilor noștri ori de câte ori e vorba de o comparație cu producători europeni, a obținut în 2013 o producție medie la hectar de 22,51 tone de cartofi, mult mai mare față de cele 14,79 de tone înregistrate în România. Vecinii de la sud stau ceva mai prost ca noi. Producția medie de cartofi la hectar obținută în 2013 a fost de 13,7 de tone.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE