Romania si Bulgaria, front comun pentru obtinerea de fonduri europene prin strategiile LEADER

Facebook
Twitter

O delegatie a Ministerului Agriculturii, condusa de secretarul de stat Aurel Simion a participat la o intalnire bilaterala dintre Autoritatile de Management din Bulgaria si Romania privind dezvoltarea locala a comunitatilor din cele doua tari in cadrul abordarii LEADER.

Din delegatie a facut parte si Bogdan Alecu, director general adjunct al Directiei Generale Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala si Claudiu Coada, director general adjunct din cadrul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale.

Desfasurata in Bulgaria, intalnirea s-a concentrat pe prezentarea informatiilor privind implementarea abordarii LEADER in perioada de tranzitie 2021 – 2022 si pregatirea acesteia pentru urmatoarea perioada de programare 2023 – 2027. Astfel, au fost abordate subiecte ce vizeaza posibilitatile de consolidare a cooperarii dintre Grupurile de Actiune Locala (GAL) din cele doua tari, avand in vedere includerea acestor activitati ca parte a strategiilor LEADER in noua perioada de programare, ceea ce le-ar face foarte flexibile si convenabile pentru implementare.

Romania si Bulgaria au istorie comuna impreuna, precum si traditii culturale si culinare care se intrepatrund, ceea ce creeaza premisele pentru a sprijini si a dezvolta activitati si proiecte comune in cadrul abordarii LEADER.

Cu ocazia intalnirilor avute cu secretarul de stat Georgi Sabev din cadrul Ministerului Agriculturii din Bulgaria si cu primarii din Pomorie si Burgas, secretarul de stat Aurel Simion a explicat ca este important sa fie continuata cooperarea pentru organizarea de evenimente comune bulgaro-romane, care ar trebui sa devina traditionale si sa atraga atentia GAL-urilor din regiune, dar si din intreaga Uniune Europeana. In acest sens, este planificat sa aiba loc un eveniment in toamna anului 2021, la Constanta in Romania si la Burgas in Bulgaria. Pe langa conferinta propusa, se doreste si organizarea unei expozitii de diverse produse realizate pe teritoriile GAL-urilor.

S-a agreat sa cooptam in colaborarea noastra si alte tari precum Slovenia si Croatia pentru a crea un pol de influenta in negocierile cu Comisia Europeana.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE