România scapă de „boala vacii nebune”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

România poate primi, din luna mai, statut de ţară cu risc neglijabil pentru Encefalopatia Spongiformă Bovină, mai cunoscută ca „boala vacii nebune”.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru siguranţa Alimentelor a primit o informare oficială din partea Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) privind statutul ţării nosatre în ceea ce priveşte Encefalopatia Spongiformă Bovină (ESB), cunoscută și ca boala vacii nebune.

„În informarea transmisă de ANSVSA se precizează faptul că, în urma întrunirii Comisiei Ştiinţifice pentru Bolile Animalelor din cadrul OIE, desfăşurată în perioada 10 – 14 februarie, s-a analizat solicitarea României pentru recunoşterea statutului de ţară cu risc neglijabil sau controlat pentru ESB. Concluzia acestei Comisii Ştiinţifice a fost aceea că România îndeplineşte condiţiile necesare, pentru a fi recunoscută drept stat membru cu risc neglijabil pentru ESB, în concordanţă cu prevederile OIE şi, ca urmare, va recomanda recunoşterea oficială a acestui statut de către Adunarea Generală a Delegaţiilor a OIE, care se vor reuni va a loc cu  celeie de-a 82-a Sesiuni Generale, care va avea loc în luna mai a acestui an”, se arată într-un comunicat remis de ANSVSA.

Faptul că în România nu a evoluat şi nu evoluează ESB a constituit un avantaj important al ţării noastre, în ceea ce priveşte exportul de bovine în Republica Populară Chineză, care va fi demarat în luna aprilie a cestui an.

Boala vacii nebune  nu a evoluat şi nu a fost diagnosticată niciodată în România.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE