Prognoza agrometeorologică până pe 9 martie 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sub aspect termic, pe parcursul lunii martie va predomina o vreme, per ansamblu, normală în cea mai mare parte a ţării, iar în regiunile sudice şi sud-estice, regimul termic din aer va fi mai ridicat comparativ cu mediile multianuale.

În acest interval, sunt prognozate cantităţi lunare de apă peste mediile climatologice lunare pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, exceptând zonele sud-estice, unde precipitaţiile se pot situa în limite apropiate de normal.

BANAT – PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ PE 9 MARTIE 2014

În cea mai mare parte a intervalului de referinţă, valorile termice se vor situa peste cele climatologic normale pentru prima decadă de martie.

Până pe 5 martie vremea va fi  deosebit de caldă, abaterea pozitivă a temperaturii faţă de mediile multianuale specifice urmând a fi de până la 8…9 grade, astfel că valorile diurne mediate vor fi de 13…15 grade, iar cele minime nocturne de 3…5 grade. Vor fi ploi slabe, cu caracter local în prima zi a intervalului de prognoză, apoi probabilitatea de ploaie va creşte pe parcursul celei de-a doua săptămâni, în special în perioada 4 – 6 martie.

CRIŞANA – PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ PE 9 MARTIE 2014

Regimul termic se va menţine aproape tot intervalul peste ce ar fi normal la sfârşit de iarnă şi început de primăvară calendaristică, astfel că media temperaturilor maxime va fi de 10…12 grade.  Spre sfârşitul perioadei se estimează o scădere de temperatură către valori mai apropiate de mediile climatologice specifice. În privinţa minimelor nocturne, sunt de aşteptat valori mai coborâte la începutul intervalului, dar şi în ultimele zile, perioade când, în orele dimineţilor, vor fi în medie 0…2 grade. În restul timpului, temperatura minimă va fi în medie de 2…4 grade.

Ploi slabe, pe arii restrânse vor fi în prima zi a intervalului, iar probabilitatea de ploaie va fi din nou în creştere în perioada 4 – 8 martie.

TRANSILVANIA – PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ PE 9 MARTIE 2014

Până în jurul datei de 5 martie, vremea va fi în încălzire, determinând temperaturi mai ridicate decât cele înregistrate în mod obişnuit în această perioadă din an; ziua vor fi în medie 7…12 grade, iar noaptea doar izolat, cu precădere în depresiunile din estul regiunii, vor mai fi valori uşor negative. O scădere de temperatură este probabilă şi pentru sfârşitul intervalului de prognoză.

Probabilitatea pentru precipitaţii, predominat ploaie, va creşte pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză, în special în jurul datei de 5 martie.

MARAMUREŞ – PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ PE 9 MARTIE 2014

În cea mai mare parte a intervalului de prognoză, regimul termic va fi caracterizat de valori peste cele normale la sfârşitul lunii februarie şi prima decadă de martie, astfel că media maximelor va fi de 10…12 grade, iar a minimelor de 1…3 grade. În perioada 7 – 9 martie sunt estimate valori mai apropiate de mediile multianuale, cu temperaturi uşor negative noaptea.

Probabilitatea de ploaie va fi în creştere pe parcursul sfârşitului perioadei de prognoză.

MOLDOVA – PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ PE 9 MARTIE 2014

Intervalul de prognoză va debuta cu temperaturi apropiate de cele specifice datei calendaristice, cu valori maxime în medie de 2…5 grade şi minime de -2…0 grade. În restul perioadei, regimul termic va fi peste cel mediu climatologic, fiind de aşteptat medii ale temperaturilor maxime între 5 şi 10 grade şi valori termice în general positive noaptea. În primele două zile se vor semnala precipitaţii mixte, neînsemnate cantitativ. Spre sfărşitul perioadei, creşte probabilitatea pentru ploi slabe.

DOBROGEA – PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ PE 9 MARTIE 2014

Perioada de prognoză va debuta cu temperaturi în jurul celor specifice datei calendaristice, cu valori maxime în medie de 3…6 grade şi minime de 0…2 grade. În restul intervalului va fi un regimul termic peste cel climatologic normal, fiind de aşteptat ziua în medie între 7 şi 11 grade, iar noaptea între 2 şi 5 grade.

În primele trei zile se vor semnala precipitaţii slabe, predominant ploi, cu caracter local. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată şi în perioada 5 – 8 martie.

MUNTENIA  – PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ PE 9 MARTIE 2014

Pe parcursul perioadei de prognoză, regimul termic se va situa în general peste cel multianual specific perioadei, astfel că media maximelor va fi de 9 la 12 grade, iar a minimelor de 1…4 grade.  În medie, ziua vor fi 5…7 grade, iar noaptea -1…0 grade. Vor fi ploi slabe sau burniţe, cu caracter local în primele două zile, apoi probabilitatea de ploaie va creşte, din nou, după data de 4 martie.

OLTENIA  – PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ PE 9 MARTIE 2014

În cea mai mare parte a intervalului de referinţă, valorile de temperatură se vor situa peste mediile multianuale specifice perioadei din an, astfel că ziua vor fi în medie 9 la 12 grade, iar noaptea 1 la 4 grade. Vor fi ploi slabe, cu caracter local în prima zi, apoi probabilitatea de ploaie va creşte, din nou, după data de 3 martie.

LA MUNTE  – PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ PE 9 MARTIE 2014

În primele zile ale intervalului se vor înregistra temperaturi apropiate de normalul climatologic al perioadei. Astfel, media maximelor se va situa în ecartul 0…3 grade, iar a minimelor între -6 şi -4 grade. Pentru restul intervalului sunt de aşteptat valori ziua în medie de 3…5 grade şi temperaturi minime în creștere, dar încă sub pragul de îngheţ, -4  la -2 grade, reprezentând un regim peste cel mediu multianual.

Probabilitatea pentru precipitaţii slabe, mixte, va fi mai mare în prima zi şi din nou după data de 3 martie.

STAREA SOLULUI

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, la sfârşitul lunii martie 2014 va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în toate zonele de cultură ale ţării.

CARACTERISTICI FENOLOGICE
Pe fondul regimului termic din aer şi din sol favorabil, procesele de creştere şi de dezvoltare ale speciilor de câmp (orz, grâu de toamnă, rapiţă) vor evolua, per ansamblu, normal, îndeosebi în zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării, iar în restul teritoriului agricol plantele se vor afla în continuare în stadiul de repaus biologic. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi, în general, bună şi medie, iar în culturile întârziate fenologic, starea de vegetaţie se va prezenta medie şi slabă, cu densitatea plantelor redusă. Sub aspect fenologic, la culturile de orz şi de grâu de toamnă înfiinţate în perioada optima se vor semnala fazele de înfrunzire şi de înfrăţire, iar la cele tardive va continua răsărirea şi apariţia frunzei a treia.
Rapiţa semănată în epoca optimă se va afla predominant la înfrunzire, pe majoritatea suprafeţelor agricole.
În cea mai parte a plantaţiilor, la speciile pomicole se va menţine repausul biologic, iar la soiurile timpurii de sâmburoase (cireş, cais, piersic) se va putea semnala faza de umflare a mugurilor de rod, îndeosebi pe terenurile cu expoziţie sudică.
Viţa de vie va înregistra, în continuare, starea de repaus vegetativ, la nivelul întregii ţări.

Recomandări de specialitate:
• Controlul vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă), precum şi a mugurilor de rod la pomii fructiferi şi a coardelor la viţa de vie;
• Lucrări de întreţinere: fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire şi de regenerare, precum şi tratamente fito-sanitare în vii şi în livezi;
• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe – NPK);
• Pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de primăvară din prima urgenţă, pe terenurile unde umiditatea solului permite efectuarea unor lucrări de calitate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE